ΚΟΣΜΟΣ

Μάχες και αδιέξοδο στη Λιβύη

Μάχες και αδιέξοδο στη Λιβύη
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες στη Λιβύη ενώ χθες συμπληρώθηκε ένας μήνας από την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων των δυνάμεων...

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες στη Λιβύη ενώ χθες συμπληρώθηκε ένας μήνας από την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων των δυνάμεων της Δύσης στη χώρας.


Με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού βομβαρδίζουν και σήμερα την πόλη Μιζουράτα οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Μουαμάρ Καντάφι, όπως καταγγέλλουν οι εξεγερμένοι, ενώ δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο χθες κατά το βομβαρδισμό της πολιορκημένης λιβυκής πόλης.

«Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν τώρα τη Μιζουράτα. Χτυπούν με ρουκέτες και οβίδες την ανατολική πλευρά», δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Στις χθεσινές συγκρούσεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον εκατό άνθρωποι.
Η κεντρική αρτηρία της πόλης, η οδός Τρίπολης, ελέγχεται από τους εξεγερμένους ωστόσο ελεύθεροι σκοπευτές κρύβονται σε ορισμένα κτίρια, σύμφωνα με μαρτυρία οδηγού ενός ασθενοφόρου. Τα τροχιοδεικτικά βλήματα είναι το σήμα κινδύνου που κάνουν στις δυνάμεις οι οποίες παραμένουν πιστές στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.


Τα στρατεύματα του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, επιτέθηκαν ξανά εναντίον ατά του προπυργίου των ανταρτών στην πρώτη γραμμή του ανατολικού μετώπου των συγκρούσεων με τις κυβερνητικές δυνάμεις, την Αζντεμπίγια, χθες και ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός αλλά και οι κυβερνήσεις της Δύσης απέρριπταν το ενδεχόμενο να αποσταλούν στρατεύματα για να ενισχύσουν τις προσπάθειες των αντικαθεστωτικών.


Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι περισσότερες από μια δεκάδα ρουκέτες εξερράγησαν κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης, στο σημείο που οι δυνάμεις των ανταρτών σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν σα βάση της επιχείρησης ανακατάληψης του λιμανιού της Μπρέγκα. Πολλοί διέφυγαν από την πόλη την Κυριακή για να σωθούν, καθώς οι ισχυρές εκρήξεις την συγκλόνισαν.

Σήμερα η Βρετανία θα έχει επείγουσες συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη στην έδρα του ΟΗΕ προκειμένου να διασφαλίσουν μεγαλύτερη ιατροφαρμακευτική βοήθεια προς τη Λιβύη.


Σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους υπάρχει ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης σε περιοχές στη δυτική Λιβύη και συγκεκριμένα σε σημεία που δεν μπορούν να φτάσουν οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής. Παράλληλα διάφορες οργανώσεις κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.


Συνολικά, χίλιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 3.000 έχουν τραυματισθεί κατά τις συγκρούσεις από το τέλος του Φεβρουαρίου στη Μιζουράτα, ανακοίνωσε σήμερα η διεύθυνση του νοσοκομείου της πολιορκημένης από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι πόλης. "Το 80% των νεκρών είναι άμαχοι", δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, τονίζοντας ότι τα 60 κρεβάτια του νοσοκομείου είναι κατειλημμένα από τραυματίες.

Ο γιατρός διευκρίνισε ότι από την περασμένη εβδομάδα διαπιστώνει σοβαρά τραύματα που έχουν προκληθεί από βόμβες διασποράς, όπλα που είναι απαγορευμένα και για χρήση των οποίων κατηγορούνται οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι από τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών και την οργάνωση Human Rights Watch.


Περίπου 10.000 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους Αιγύπτιοι και Νιγηριανοί, περιμένουν ακόμη τα πλοία που θα τους απομακρύνουν από την περιοχή. Οι άνθρωποι αυτοί μένουν σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό κοντά στο λιμάνι της Μιζουράτα, κάτω από άθλιες συνθήκες, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Προσφύγων ο οποίος έχει νοικιάσει δύο πλοία για να τους μεταφέρουν στη Βεγγάζη.


Το ένα από αυτά αναμενόταν να προσεγγίσει το λιμάνι της Μιζουράτα απόψε για να παραλάβει χίλια άτομα «κατά προτεραιότητα τους πιο αδύναμους, ιδίως αυτούς που κατάγονται από τη δυτική Αφρική, όπως από το Τσαντ και το Νίγηρα», όπως είπε ο Τζέρεμι Χάσλαμ, ο επικεφαλής της επιχείρησης αυτής. Όμως στην περιοχή του λιμανιού ξέσπασαν μάχες και το πλοίο αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στα ανοιχτά.