ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το ΔΝΤ ελπίζει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Ουκρανία: Το ΔΝΤ ελπίζει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Την ελπίδα της ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα τηρήσει τις «δεσμεύσεις της», στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της ύψους 17,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σύναψε πρόσφατα το Ταμείο με το Κίεβο και το οποίο μπορεί να αναθεωρηθεί στην περίπτωση της απόσχισης περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί δεδομένης της κατάστασης και διατηρούμε ισχυρές ελπίδες ότι οι ουκρανικές αρχές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις του προγράμματος», δήλωσε από το Μαρόκο η Λαγκάρντ.

Το ΔΝΤ ελπίζει σε «ένα διεθνές περιβάλλον (. . .) που θα φέρει τη σταθερότητα και μικρότερη ανασφάλεια» σε σύγκριση με σήμερα, συνέχισε η ίδια.

Στο Ραμπάτ, τον πρώτο σταθμό μιας περιοδείας στον αραβικό κόσμο, η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε επίσης ότι το ΔΝΤ έχει εγκρίνει την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Ουκρανία.

«Έχουμε ήδη εκταμιεύσει στη διάρκεια της εβδομάδας 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια από ένα πρόγραμμα ύψους 17,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων», επισήμανε αναφερόμενη στην πρώτη αυτή δόση, την εκταμίευση της οποίας είχε ανακοινώσει την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας.

«Αυτό που είναι καθοριστικό για εμάς, είναι η αποφασιστικότητα των αρχών της χώρας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να τις εφαρμόσουν», επανέλαβε στη συνέχεια η Λαγκάρντ σε σχέση με ένα πρόγραμμα βοήθειας που θα επιτρέψει την απευθείας στήριξη της ουκρανικής οικονομίας, αλλά επίσης «θα παίξει καταλυτικό ρόλο για τη στήριξη (. . .) και άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών ή άλλων εταίρων στο πλαίσιο ενός διμερούς προγράμματος».

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: «Βάφτηκε» με αίμα η Μαριούπολη (videos+photos)