ΚΟΣΜΟΣ

Κατάπαυση πυρός στη Λιβύη ζητά ο Ρώσος ΥΠΕΞ

Κατάπαυση πυρός στη Λιβύη ζητά ο Ρώσος ΥΠΕΞ
Επείγουσα κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ζήτησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών...

Επείγουσα κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ζήτησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, από τη Σερβία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες των δυτικών δυνάμεων για την ανατροπή του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι συνιστούν παραβίαση της απόφασης του ΟΗΕ για τη Λιβύη, η οποία δίδει άδεια μόνο για τη χρήση βίας με σκοπό την προστασία των αμάχων.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν όρισε ποτέ ως στόχο μια αλλαγή καθεστώτος στη Λιβύη ή σε άλλη χώρα. Αυτοί που χρησιμοποιούν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να επιτύχουν έναν τέτοιο βίαιο σκοπό παραβιάζουν ανοιχτά την εντολή που δόθηκε από τον ΟΗΕ», σημείωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια επίσκεψής του στο Βελιγράδι.

«Το πρόβλημα είναι ότι, βλέποντας αυτή τη στάση ορισμένων στη Δύση, η αντιπολίτευση στη Λιβύη αρνείται κατηγορηματικά να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προσέθεσε.

Ο Ρώσος υπουργός ανέφερε ότι παρόμοια είναι η κατάσταση στην Αρμενία, όπου οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις απορρίπτουν το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων, υπολογίζοντας ότι θα έχουν στήριξη από το εξωτερικό.

«Αυτό που επείγει περισσότερο είναι η εξασφάλιση μιας κατάπαυσης του πυρός», τόνισε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με το Σέρβο ομόλογό του, Βουκ Γέρεμιτς.

Σχετικά με την Υεμένη, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη λογική» την άρνηση της αντιπολίτευσης, η οποία ζητεί την πτώση του καθεστώτος του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, «να διαπραγματευτεί».

Η περιοδεία του Ρώσου υπουργού συνεχίζεται με επισκέψεις στο Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ και τη Σλοβενία.