ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης;

Ποιος ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης;
Το προφίλ ενός από τους πιο διάσημους serial killers...

της Διονυσίας Προκόπη

Το προφίλ ενός από τους πιο διάσημους serial killers της ιστορίας αποκαλύπτει ένα έγγραφο του FBI, που συντάχθηκε από ειδικούς της υπηρεσίας τη δεκαετία του ’80 και μόλις τώρα αποχαρακτηρίστηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η προσωπικότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη αναλύεται στο επτά σελίδων έγγραφο από τον ειδικό πράκτορα Τζον Ντάγκλας, ο οποίος φημίζεται για την ικανότητά του να λύνει υποθέσεις διαβόητων κακοποιών.

Η εικόνα που αποδίδει στο δολοφόνο της βικτωριανής Αγγλίας είναι αυτή ενός σεμνού, ήσυχου άνδρα, κομψά ντυμένου, που πίνει τακτικά σε τοπικά στέκια και δεν είναι παντρεμένος.

Ο πράκτορας Ντάγκλας γράφει: « Θα έπρεπε να ψάξουμε για κάποιον με μέσο ύψος και βάρος. Πιθανόν, αντιμετώπιζε προβλήματα στην ομιλία και είχε σημάδια στο πρόσωπο, εξαιτίας κάποια ασθένειας ή τραυματισμού».

«Ο εγκληματίας αυτού του είδους δεν περιμένουμε να είναι παντρεμένος. Αν ήταν παντρεμένος στο παρελθόν, θα είχε μια σύζυγο αρκετά μεγαλύτερή του σε ηλικία και ο γάμος δεν θα είχε διαρκέσει πολύ».

«Δεν ήταν συνηθισμένος στις κοινωνικές συναναστροφές και οι περισσότερες σεξουαλικές του σχέσεις ήταν με πόρνες».

«Είχε εμφάνιση συνηθισμένου ανθρώπου. Όμως, το ντύσιμό του ήταν ιδιαιτέρως προσεγμένο, καθώς ήθελε να πιστεύουν οι ανυποψίαστες πόρνες – θύματά του ότι διαθέτει χρήματα».

«Η μητέρα του ήταν ιδιαιτέρως κυριαρχική, ενώ ο πατέρας του ήταν παθητικός και αδύναμος. Κατά τα παιδικά του χρόνια, η μητέρα του έπινε πολύ και είχε πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη λάβει ουσιαστική φροντίδα, ούτε να έχει ένα σταθερό πρότυπο ενήλικα».

Τη συσσωρευμένη του οργή από τα παιδικά του χρόνια ξέσπασε στις βίαιες πράξεις του, συνεχίζει ο ειδικός πράκτορας.

Το επάγγελμα που ακολούθησε μάλλον ήταν μοναχικό, ώστε να μπορεί να εξερευνά ανενόχλητος τις διαταραγμένες φαντασιώσεις του. Ιδανικό γι’ αυτόν θα ήταν το επάγγελμα του χασάπη ή του βοηθού νεκροθάφτη. Ζούσε και εργαζόταν στην περιοχή του Ουαϊτσάπελ, στο Λονδίνο.

Το ερώτημα που δεν απάντησε ο Ντάγκλας, όμως, αφορά στην ταυτότητα του διάσημου εγκληματία. Εξαιτίας έλλειψης στοιχείων, το FBI δεν τόλμησε να «ποντάρει» στο πραγματικό όνομα του Τζακ, παρόλο που υπήρχαν υποψίες για το ποιος ήταν.