ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Δε θα εκλεγώ από φασίστες

Γιούνκερ: Δε θα εκλεγώ από φασίστες

Η άνοδος των εξτρεμιστών στην Ευρώπη προβληματίζει αρκετούς πολιτικούς. Μαζί με αυτούς και οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι τέθηκαν κατά της ψήφισης νεοναζιστικών κομμάτων.

Απευθυνόμενοι στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του γερμανικού καναλιού ARD στην τελευταία τηλεμαχία τους –λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές- οι επικρατέστεροι για την προεδρία της Κομισιόν ζητούν καταψήφιση των νεοναζιστικών κομμάτων. Παράλληλα ζήτησαν από τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

«Αν εκλεγόμουν πρόεδρος της Επιτροπής μόνο επειδή οι εξτρεμιστές με ψήφισαν, θα παραιτούμουν από τη θέση» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν θα εκλεγώ από φασίστες, ρατσιστές, από όσους τάσσονται εναντίον ανθρώπων επειδή δεν τους συμπαθούν» ξεκαθάρισε ο τέως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Μάρτιν Σουλτς. Προέτρεψε τους συμπατριώτες του να μην προτιμήσουν την αποχή, αλλά τις κάλπες καο να εμποδίσουν το ακροδεξιό Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα να κερδίσει έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Πιστεύω ότι αποτελεί καθήκον όσων πιστεύουν στη δημοκρατία στη Γερμανία να εξασφαλίσουν με την ψήφο τους ότι οι προπαγανδιστές της ιδεολογίας του Χίτλερ δεν θα σπιλώσουν το όνομα της Γερμανίας στο Ευρωκοινοβούλιο» δήλωσε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών.

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης, οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε θέματα όπως η ανεργία και η ενδεχόμενη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ εξέφρασαν το σκεπτικισμό τους σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης: Σίλβιο: Το ευρώ θα εξαφανισθεί αν δεν μεταρρυθμισθεί η ΕΕ