ΚΟΣΜΟΣ

Σε νέα φυλακή μεταφέρεται ο πληροφοριοδότης του «Wikileaks»

Σε νέα φυλακή μεταφέρεται ο πληροφοριοδότης του «Wikileaks»
Ο Αμερικανός στρατιώτης, Μπράντλεϊ Μάνινγκ που κατηγορείται ότι παρέδωσε στο Wikileaks χιλιάδες απόρρητα έγγραφα αναμένεται να μεταφερθεί...

Ο Αμερικανός στρατιώτης, Μπράντλεϊ Μάνινγκ που κατηγορείται ότι παρέδωσε στο Wikileaks χιλιάδες απόρρητα έγγραφα αναμένεται να μεταφερθεί σε στρατιωτικές φυλακές στο Κάνσας, σύμφωνα με αξιωματούχους.


Ο 23χρονος Μάνινγκ, κρατείται από τον Ιούλιο του 2010 στην στρατιωτική φυλακή του Κουάντικο. Οι συνθήκες κράτησης του πρώην αναλυτή των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν προκαλέσει τους τελευταίους μήνες έντονες επικρίσεις, καθώς είναι απομονωμένος και τον κακομεταχειρίζονται.

Ο Μάνινγκ, ο δικηγόρος του οποίου έχει κάνει μήνυση για τις συνθήκες κράτησής του, έχει δηλώσει ότι οι στρατιωτικές αρχές που ασχολούνται με την υπόθεσή του καταχρώνται τις εξουσίες τους χαρακτηρίζοντάς τον κρατούμενο υψηλού κινδύνου, εκτιμώντας ότι έχει αυξημένες πιθανότητες να αυτοκτονήσει και ζητώντας να κρατείται σε συνθήκες "μεγίστης ασφαλείας".


Επιπλέον δεν του επιτρέπεται να έχει στο κελί του τα προσωπικά του αντικείμενα, μπορεί να διαβάζει μόνο ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό κάθε φορά το οποίο είναι αναγκασμένος να επιστρέφει στο τέλος της ημέρας, ενώ του απαγορεύεται να ασκείται στο κελί του.


Σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο την Τρίτη, ο γενικός σύμβουλος του υπουργείου Αμύνης, Τζεχ Τζόνσον δήλωσε ότι θα μεταφερθεί άμεσα σε νέο μέρος κράτησης στο Κάνσας. Υπογράμμισε ότι η μεταφορά του δεν θα πρέπει να μεταφραστεί ως κριτική στην αντιμετώπιση του Μάνινγκ στα κρατητήρια της Βιρτζίνια.