ΚΟΣΜΟΣ

Βραβευμένοι φωτορεπόρτερ θύματα των μαχών στη Μισράτα

Βραβευμένοι φωτορεπόρτερ θύματα των μαχών στη Μισράτα
Δύο φωτορεπόρτερ, ο Βρετανός Τιμ Χεδέρινγκτον συνεργάτης του Vanity Fair και Α αμερικανός Κρις Χονδρος του πρακτορείου Getty σκοτώθηκαν...

Δύο φωτορεπόρτερ, ο Βρετανός Τιμ Χεδέρινγκτον συνεργάτης του Vanity Fair και Α αμερικανός Κρις Χονδρος του πρακτορείου Getty σκοτώθηκαν χθες στη Λιβύη από βλήματα όλμων ενώ άλλοι δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

Οι δύο 41χρονοι φωτορεπόρτερ έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Μισράτα, η οποία πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις.

Ο Χονδρος τραυματίστηκε στο κεφάλι, αλλά υπέκυψε λίγες ώρες αργότερα. Χθες Τετάρτη, η φωτογραφία του από το νεκροταφείο της Μισράτα ήταν το βασικό θέμα στην πρώτη σελίδα της Washington Post.

Τραυματίες είναι ο Βρετανός Γκάι Μάρτιν από το πρακτορείο Panos και ο Αμερικανός Μάικλ Μπράουν συνεργάτης του Corbis.

Στις 12 Μαρτίου ένας εικονολήπτης του αλ Τζαζίρα σκοτώθηκε και ένας δημοσιογράφος του ίδιου τηλεοπτικού δικτύου τραυματίστηκε σε ενέδρα κοντά στην Βεγγάζη.


Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε με ανακοίνωσή του "τους δημοσιογράφους σε όλον τον κόσμο που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους κάθε ημέρα για να μας ενημερώνουν, για να ζητούν από τους ηγέτες ευθύνες και για να δίνουν φωνή σε εκείνους που ποτέ κανείς δεν ακούει".

Ο Χεδέρινγκτον που τιμήθηκε το 2007 με τη σημαντική διάκριση World Press Photo of the Year, είχε σκηνοθετήσει μαζί με τον Σεμπάστιαν Γιούνκερ το 2010 το ντοκιμαντέρ για τον αφγανικό πόλεμο "Restrepo", που προτάθηκε για το Όσκαρ του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Ο Χονδρος είναι ένας βραβευμένος φωτογράφος που έχει καλύψει σημαντικές συγκρούσεις--στο Κόσοβο, την Αγκόλα, τη Σιέρα Λεόνε, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, το Κασμίρ, τη Δυτική Όχθη, το Ιράκ και τη Λιβερία.

Ο Χονδρός έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ανάμεσα τους το χρυσό μετάλλιο Robert Capa το 2005 για τις φωτογραφίες του στο Ιράκ. Η δουλειά του στη Λιβερία του είχε εξασφαλίσει υποψηφιότητα για το βραβείο Pulitzer.