ΚΟΣΜΟΣ

Β.Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ θα αρχίσει έρευνα για τους απαχθέντες Ιάπωνες

Β.Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ θα αρχίσει έρευνα για τους απαχθέντες Ιάπωνες

Η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να αρχίσει έρευνα για την τύχη γιαπωνέζων πολιτών που είχαν απαχθεί πριν από δεκαετίες από την Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, σηματοδοτώντας την ενδεχόμενη διευθέτηση μιας μακροχρόνιας διένεξης ανάμεσα στο Τόκιο και την Πιονγκγιάνγκ.


Η Ιαπωνία συμφώνησε να χαλαρώσει μερικές κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας μόλις ανοίξει η έρευνα, ανέφερε σε χωριστή δήλωσή του ο αρχιγραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα.

"Η δουλειά μας δεν θα τελειώσει μέχρι κάθε γονιός να πάρει το παιδί του στην αγκαλιά του", είπε ο Άμπε προς τους δημοσιογράφους. "Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς μια συνολική διευθέτηση".

Η Βόρεια Κορέα παραδέχθηκε το 2002 ότι στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 απήγαγε γιαπωνέζους πολίτες για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση κατασκόπων. Πέντε απαχθέντες και οι οικογένειές τους επέστρεψαν στην Ιαπωνία.

Η Βόρεια Κορέα έχει ανακοινώσει πως οι υπόλοιποι οκτώ είναι νεκροί, αλλά η Ιαπωνία πιέζει για περισσότερες πληροφορίες για την τύχη τους, καθώς και για την τύχη άλλων που το Τόκιο πιστεύει πως έχουν επίσης απαχθεί.

Ο πρωθυπουργός καταβάλλει από καιρό προσπάθειες για την επίλυση του θέματος των απαχθέντων, το οποίο συγκινεί πολλούς Γιαπωνέζους, καθώς και του πυραυλικού προγράμματος και του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Πιονγκγιάνγκ.

Η συμφωνία για τους απαχθέντες έρχεται σε μια στιγμή που διατυπώνονται ανησυχίες ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται για μια τέταρτη πυρηνική δοκιμή.

Διαβάστε επίσης: Βόρεια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ απειλεί να προβεί σε αντίποινα