ΚΟΣΜΟΣ

Αναθερμαίνονται οι σχέσεις Βόρεια Κορέας και Ιαπωνίας - Επιφυλακτική η Νότια Κορέα

Αναθερμαίνονται οι σχέσεις Βόρεια Κορέας και Ιαπωνίας - Επιφυλακτική η Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα αντέδρασε ψυχρά σήμερα στην ανακοίνωση της έναρξης του ξεπαγώματος των σχέσεων της Ιαπωνίας με τη Βόρεια Κορέα, καλώντας το Τόκιο να εγγυηθεί την ενότητα έναντι της Πιονγκγιάνγκ και του πυρηνικού προγράμματός της.

Χθες αργά το απόγευμα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε πως το βορειοκορεατικό καθεστώς δέχεται να ανοίξει και πάλι το ακανθώδες θέμα των Ιαπώνων που απήχθησαν κατά της δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Σε αντάλλαγμα, η Ιαπωνία υποσχέθηκε να άρει πολλές κυρώσεις που έχει επιβάλει σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν έπειτα από τρεις ημέρες συνομιλιών ανάμεσα στις δύο χώρες στη Σουηδία, στις οποίες κυριάρχησε το θέμα της τύχης αυτών των Ιαπώνων που είχαν απαχθεί εν μέσω του ψυχρού πολέμου για να εκπαιδεύσουν βορειοκορεάτες κατασκόπους στην ιαπωνική γλώσσα και τα έθιμα της χώρας.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως η Σεούλ αξιολογεί τη σημασία που έχει για το Τόκιο η πρόοδος σ' ένα θέμα που δηλητηριάζει εδώ και δεκαετίες τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

"Η κυβέρνηση, από ανθρωπιστικής απόψεως, κατανοεί τη θέση της Ιαπωνίας στο θέμα των απαχθέντων Ιαπώνων", αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο προσθέτει πάντως πως αυτές οι διμερείς συζητήσεις ανάμεσα στο Τόκιο και την Πιονγκγιάνγκ δεν πρέπει να διεξάγονται σε βάρος των κοινών προσπαθειών της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ για να επιτύχουν από τη Βόρεια Κορέα τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματός της.

"Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Βόρεια Κορέα υπό το φως αυτής της επιταγής", υπογράμμισε το υπουργείο.

Διαβάστε επίσης:

Στη Κύπρο αρχίζει αύριο η δίκη επιχειρηματία για βιασμό ανηλίκων