ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλοι «τριγμοί» στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ

Μεγάλοι «τριγμοί» στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ
Έντονη εσωκομματική κριτική αντιμετωπίζει η Γερμανίδα καγκελάριος...

Έντονη εσωκομματική κριτική αντιμετωπίζει η Γερμανίδα καγκελάριος, καθώς μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Ωστόσο, παρά τις αντιρρήσεις των βουλευτών, η έγκριση του μηχανισμού, που θα τεθεί στην κρίση των βουλευτών το φθινόπωρο, δεν αναμένεται ότι θα απειληθεί.

Σε κείμενο που συνυπογράφουν ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Φρανκ Σέφλερ και ο συνάδελφός του Κλάους-Πέτερ Βιλς της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, δηλαδή του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου, χαρακτηρίζουν το μόνιμο μηχανισμό ως «κακό δρόμο», ενώ κάνουν λόγο για «εκβιασμό» που ασκείται στη Γερμανία, καθώς αντικείμενο του διλήμματος είναι «εάν σταματήσετε να πληρώνετε, το σύστημα θα καταρρεύσει».

Οι δύο αξιωματούχοι μάλιστα καταγγέλλουν ότι δεν δίδεται σε κανέναν το δικαίωμα να σκέφτεται εναλλακτικές λύσεις για τον μηχανισμό.

Η διαμαρτυρία αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά παρεμβάσεων στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού. Την εβδομάδα που διανύουμε, δέκα βουλευτές προερχόμενοι από το κόμμα των Φιλελευθέρων, συνυπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας, που θα το υποβάλλουν στο συνέδριο του κόμματος στα μέσα Μαΐου, το οποίο απορρίπτει έναν μηχανισμό διάσωσης που «παραλύει» την έννοια της ευθύνης και προκαλεί πλήγμα στα συμφέροντα κρατών-μελών της ευρωζώνης και των δανειστών τους.

Παράλληλα, αρκετοί είναι οι βουλευτές που διαμαρτύρονται για την έλλειψη ενεργούς συμμετοχής του κοινοβουλίου στις αποφάσεις της κυβέρνησης. «Λησμονούμε τελείως ότι σε μια Δημοκρατία, είναι το κοινοβούλιο που αποφασίζει, σχολίασε ο βουλευτής του Φιλελευθέρου Κόμματος Οττο Φρίκε, σημειώνοντας ότι η Βουλή έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει εμπόδια και να αποφασίσει ότι «δεν θα δώσουμε δεκάρα».

Πάντως, παρά τις έντονες ενστάσεις που συνεχώς κορυφώνονται, ο κίνδυνος δείχνει ότι κινείται σε θεωρητικό επίπεδο. Πέραν της πλειοψηφίας που διαθέτει στη Βουλή ο κυβερνητικός συνασπισμός, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, έχουν διαβεβαιώσει ότι θα στηρίξουν το μηχανισμό.

Πηγή: Newscode.gr