ΚΟΣΜΟΣ

Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Συρία

Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Συρία
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Συρία

Με άγριες διαθέσεις εισήλθε ο συριακός στρατός στην Ντεράα, κέντρο της αντίστασης στο καθεστώς Άσαντ, για να καταδιώξει «εξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες», σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που έκανε λόγο για «νεκρούς και τραυματίες» στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή την οποία επικαλούνται τα επίσημα ΜΜΕ, ο στρατός εισέβαλε στην Ντεράα, 100 χλμ νότια της Δαμασκού.

Σύμφωνα με σύριους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη διάρκεια του επίμονου βομβαρδισμού της Ντεράα από το στρατό, που εισήλθε πριν από την αυγή στην πόλη υποστηριζόμενος από άρματα μάχης.

Στη Τζάμπλα, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 13 πολίτες, ανακοίνωσε σήμερα το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και ένοπλοι πιστοί στον πρόεδρο Ασαντ, αναπτύχθηκαν χθες στην Τζάμπλα ύστερα από διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη την προηγούμενη νύχτα.

Σύμφωνα με οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω από 350 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση, τον περασμένο μήνα. Το ένα τρίτο αυτών σκοτώθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες καθώς κλιμακώθηκε η λαϊκή εξέγερση κατά του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Ετοιμάζουν προσχέδιο δήλωσης

Εν τω μεταξύ Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία κυκλοφόρησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα προσχέδιο που καταδικάζει την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, όπως δήλωσαν διπλωμάτες.

Το προσχέδιο δήλωσης μπορεί να δημοσιοποιηθεί αύριο αν οι δεκαπέντε χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταλήξουν ομόφωνα σε συμφωνία, δήλωσε ένας διπλωμάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι προαναφερόμενες χώρες εκφράζουν την υποστήριξή τους στην έκκληση που απηύθυνε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για τη διεξαγωγή "διαφανούς" έρευνας έπειτα από το θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών στη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης: Κυρώσεις σε βάρος της Συρίας εξετάζει ο Ομπάμα