ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Δεν θα διεξαχθεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου εναντίον της Ν. Κορέας

Βόρεια Κορέα: Δεν θα διεξαχθεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου εναντίον της Ν. Κορέας

Την εκτίμησή της ότι «δεν υπάρχει λογική βάση» ώστε να ξεκινήσει έρευνα με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου για τις δύο επιθέσεις που είχε εξαπολύσει η Βόρεια Κορέα εναντίον της γειτονικής Νότιας Κορέας το 2010 εξέφρασε η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Η εισαγγελέας εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λογική βάση για να αρχίσει μια έρευνα», για αυτές τις δύο φονικές επιθέσεις, ανέφερε το γραφείο της σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τον τορπιλισμό ενός πλοίου και το βομβαρδισμό ενός νησιού στην Κίτρινη Θάλασσα που αποδίδονται στην Πιονγκγιάνγκ.

Το πρώτο περιστατικό αφορά το ναυάγιο μιας κορβέτας της Νοτίου Κορέας, του πλοίου Cheonan, την 26η Μαρτίου 2010, το οποίο πιστεύεται ότι επλήγη με τορπίλη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 46 ανθρώπων.

«Η καταγγελθείσα επίθεση εναντίον του Cheonan στόχευε εναντίον ενός θεμιτού στρατιωτικού στόχου» εκτίμησε το γραφείο της εισαγγελέα, της Φατού Μπενσουντά από τη Γκάμπια.

Το δεύτερο περιστατικό ήταν ο βομβαρδισμός της νήσου Γιονπιόνγκ, στη Νότια Κορέα, την 23η Νοεμβρίου του 2010, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο πεζοναυτών και δύο πολιτών από τη Νότια Κορέα, όπως και τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων.

«Οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν παρέχουν μια λογική βάση που θα επέτρεπε να πιστέψουμε ότι αυτή η επίθεση είχε οργανωθεί επίτηδες εναντίον του άμαχου πληθυσμού ούτε ότι οι προβλεπόμενες συνέπειες στην απώλεια πολιτών ήταν προφανώς υπέρμετρες σε σχέση με το υπολογίσιμο στρατιωτικό πλεονέκτημα», υποστήριξε το γραφείο της εισαγγελίας.

Η Βόρεια Κορέα, η οποία δεν αναγνωρίζει την εξουσία του Δικαστηρίου, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στο ναυάγιο του πλοίου και έχει κατηγορήσει τη γειτονική της χώρα ότι προκάλεσε το βομβαρδισμό σε θαλάσσια ύδατα που διεκδικεί η Πιονγκγιάνγκ.

«Εάν το Γραφείο χρειαστεί να επανεξετάσει τα συμπεράσματά του υπό το φως γεγονότων ή καινούργιων αποδεικτικών στοιχείων, θα μπορούσε να αποφασίσει να προχωρήσει σε μια νέα προκαταρκτική έρευνα», υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Διαβάστε ακόμα:

Κένυα: Τιμώρησαν βιαστές ανήλικης με κούρεμα του γκαζόν!