ΚΟΣΜΟΣ

Μεγαλεπήβολο σχέδιο Ερντογάν για το Βόσπορο

Μεγαλεπήβολο σχέδιο Ερντογάν για το Βόσπορο
Η Θάλασσα του Μαρμαρά θα συνδεθεί με τη Μαύρη Θάλασσα μέσω μιας διώρυγας...

Η Θάλασσα του Μαρμαρά θα συνδεθεί με τη Μαύρη Θάλασσα μέσω μιας διώρυγας πλάτους 150 μέτρων, με σκοπό να αποσυμφορηθεί ο Βόσπορος, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η διώρυγα θα έχει μήκος από 40 ως 50 χιλιόμετρα και βάθος 25 μέτρα.

«Σηκώνουμε τα μανίκια μας για τη Διώρυγα Κωνσταντινούπολη, ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια του αιώνα που θα επισκιάσει τις διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ», δήλωσε ο Ερντογάν, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Οι προκαταρκτικές μελέτες για το σχέδιο θα αρχίσουν μετά τις εκλογές και θα διαρκέσουν δύο χρόνια, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, χωρίς να αναφερθεί στο οικονομικό κόστος.

Από το Βόσπορο διέρχονται κάθε χρόνο πολλές δεκάδες χιλιάδες εμπορικά πλοία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σοβαρά το περιβάλλον. Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι επηρεάζουν με τη σειρά τους την ποιότητα ζωής των περίπου 13 εκατομμυρίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την κατασκευή ενός αεροδρομίου, του τρίτου της Κωνσταντινούπολης και του μεγαλύτερου της Τουρκίας, όπως επίσης και ενός λιμανιού κοντά στη διώρυγα.

Ο Ερντογάν όρισε το 2023 ως έτος ολοκλήρωσης των εργασιών, το οποίο συμπίπτει με την εκατοστή επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας.