ΚΟΣΜΟΣ

Εκτινάσσονται οι τιμές των σπιτιών στην Αυστραλία

Εκτινάσσονται οι τιμές των σπιτιών στην Αυστραλία

Οι ξένοι αγοραστές ακινήτων ευθύνονται για τη μεγάλη αύξηση στις τιμές των σπιτιών στη Μελβούρνη και στις υπόλοιπες μεγαλουπόλεις της Αυστραλίας.


Κτηματομεσίτες, που γνωρίζουν καλά την αγορά των ακινήτων, πιστεύουν ότι οι ξένοι αγοραστές σπιτιών της Μελβούρνης έχουν αυξήσει τις τιμές κατά 10% εκτοπίζοντας τους ντόπιους αγοραστές που δεν μπορούν να πληρώσουν ανάλογα ποσά για να αγοράσουν ένα σπίτι.

Το πρόβλημα άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και, κυρίως, από τότε που οι αυστραλιανές Αρχές άλλαξαν τη σχετική νομοθεσία, επιτρέποντας σε άτομα που έρχονται στην Αυστραλία με φοιτητικές βίζες για να σπουδάσουν, να αγοράσουν σπίτι για όσα χρόνια παραμείνουν στην Αυστραλία.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο βετεράνος κτηματομεσίτης, David McRae, είπε ότι οι περισσότεροι ξένοι που αγοράζουν σπίτια στη Μελβούρνη προέρχονται από την Κίνα και τη Μαλαισία και είναι άτομα που έχουν πολλά χρήματα.

Αυτός είναι και ο λόγος που στις δημοπρασίες των σπιτιών οι ντόπιοιαγοραστές δεν μπορούν να τους ανταγωνιστούν, αφού πληρώνουν όσα κι όσα για να αποκτήσουν το σπίτι που επιλέγουν να αγοράσουν.

Σε ορισμένες δημοπρασίες, πρόσθεσε ο ίδιος, άτομα που συμμετέχουν και ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτι είναι συνέχεια στο τηλέφωνο με τους γονείς τους ή συγγενείς τους που βρίσκονται στην Κίνα ή τη Μαλαισία προκειμένου να τους κρατούν ενήμερους για το ύψος της τιμής πώλησης και να παίρνουν τη συγκατάθεσή τους.

Τέλος, ο βετεράνος κτηματομεσίτης διαφωνεί με την Αποθεματική Τράπεζα Αυστραλίας που συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης: Άγαλμα προς τιμήν της Λήμνου στη Μελβούρνη