ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο κοστίζει το... American Dream;

Πόσο κοστίζει το... American Dream;

Μόλις μία στις οκτώ οικογένειες που ζουν στην Αμερική θα καταφέρει το 2014 να αντέξει το κόστος ζωής αυτού που ονομάζεται «αμερικανικό όνειρο».

Το κυνήγι του «αμερικανικού ονείρου» αποτελούσε κάποτε πρόκληση για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον πλανήτη, που ονειρεύονταν μεγάλη ζωή, ανέσεις και λύμένα όλα τα μικρά, καθημερινά προβλήματα.

Σήμερα έχει... ξεφτίσει για τους μη Αμερικανούς, ενώ για τους περισσότερους Αμερικανούς αποτελεί όντως όνειρο που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ποτέ.

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας USA Today, μόλις μία στις οκτώ οικογένειες θα μπορέσει να κερδίσει το 2014 τα χρήματα που αντιστοιχούν στο κόστος ζωής που απαιτείται για να ζήσει κάποιος το «American Dream».

Εμπνευσμένοι από ένα νέο βιβλίο που τιτλοφορείται «Chasing the American Dream» (Κυνηγώντας το αμερικανικό όνειρο), οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας USA Today επιχείρησαν να υπολογίσουν τα χρήματα που θα πρέπει να μπορεί να διαθέσει ένα νοικοκυριό σε ετήσια βάση, ώστε να υλοποιήσει τον... μεγάλο στόχο.

Έπειτα, λοιπόν, από τους υπολογισμούς τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε οικογένεια θα πρέπει να βάλει στα... «ταμεία» μέσα σε έναν χρόνο το ποσό των 130.357 δολαρίων (περίπου 95.800 ευρώ), το οποίο είναι σχεδόν τριπλάσιο από τον μέσο όρο του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος (51.000 δολάρια ή 37.500 ευρώ).

Άξια αναφοράς είναι η άποψη του Τόμας Χιρσλ, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κορνέλ και εκ των συγγραφέων του βιβλίου. «Οι περισσότεροι άνθρωποι που ερωτήθηκαν σχετικά στην έρευνα που κάναμε, εξήγησαν ότι δεν κυνηγούν το αμερικανικό όνειρο για να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Το κάνουν ώστε να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους μια ζωή καλύτερη από τη δική τους».

Για να υπολογιστεί το απαιτούμενο ποσό από τους δημοσιογράφους της USA Today, ελήφθησαν υπ όψιν διάφορες παράμετροι-ετήσια έξοδα. Δεδομένου, όμως, ότι το κόστος συντήρησης ενός σπιτιού και τα φορολογικά έξοδα διαφέρουν πολύ από πόλη σε πόλη (τεράστια η διαφορά στη σύγκριση ανάμεσα σε Νέα Υόρκη και... Τούλσα), έγιναν κάποιοι αναγκαστικοί συμψηφισμοί.

Οι αριθμοί της υλοποιήσης του ονείρου

Κόστος ιδιοκτησίας σπιτιού: $17.062

Ψώνια για σίτιση (για οικογένεια 4 ατόμων): $12.659

Κόστος μεταφοράς: $11.039 (για ένα SUV)

Υγεία-Περίθαλψη: $9.144

Συνολικοί φόροι: περίπου 30% του συνολικού εισοδήματος

Εκπαίδευση: $4.000 για δύο παιδιά και αποταμίευση άλλων $2.500 ανά παιδί για τα μελλοντικά έξοδα του κολλεγίου

Συνταξιοδοτικό: Για τα συγκεκριμένα εισοδήματα η συνεισφορά των ατόμων κάτω των 50 ετών για όσο το δυνατόν καλύτερο συνταξιοδοτικό πλάνο υπολογίζεται στα $17.500