ΚΟΣΜΟΣ

Συρία:Επτά μαχητές της Χεζμπολάχ και 16 σουνίτες αντάρτες νεκροί

Συρία:Επτά μαχητές της Χεζμπολάχ και 16 σουνίτες αντάρτες νεκροί

Επτά μαχητές της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου σκοτώθηκαν σε μάχες με σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες σε ορεινή περιοχή στην Καλαμούν, στα σύνορα της Συρίας με το Λίβανο, ενώ τουλάχιστον 16 σουνίτες αντάρτες επίσης έχασαν τη ζωή τους, ανακοίνωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση.


Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση, ανέφερε επίσης ότι ακόμη 31 μαχητές της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν στις μάχες οι οποίες διεξήχθησαν σε μια περιοχή στη μεθόριο, ανάμεσα στη Ρας αλ Μάρα της Συρίας και στην Άρσαλ στο βόρειο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές. Η σιιτική ισλαμιστική οργάνωση, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει στείλει μέλη της να πολεμήσουν στο πλευρό του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στο συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών του Λιβάνου και μια πηγή η οποία πρόσκειται στη Χεζμπολάχ έδωσαν διαφορετικό απολογισμό, λέγοντας πως τουλάχιστον 2 μαχητές της Χεζμπολάχ και 27 αντάρτες έχασαν τη ζωή τους στις μάχες που ξέσπασαν χθες Κυριακή.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη μαχητών της Χεζμπολάχ έχουν εκδιώξει τους αντάρτες από πόλεις στρατηγικής σημασίας κατά μήκος των συνόρων με το Λίβανο το τελευταίο έτος.

Αυτό έχει συμβάλει οι δυνάμεις του Άσαντ να ελέγξουν έναν διάδρομο που εκτείνεται ως το βορρά από τη Δαμασκό και να εκδιώξουν τους εναπομείναντες αντάρτες στα βουνά κοντά στα σύνορα.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ακόμη ότι η Χεζμπολάχ αιχμαλώτισε 14 ισλαμιστές μαχητές από διάφορες οργανώσεις, περιλαμβανομένου του Μετώπου αλ Νόσρα, του επίσημου βραχίονα της αλ Κάιντα που λαμβάνει μέρος στο συριακό εμφύλιο.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και η Χεζμπολάχ «ελέγχουν την περιοχή, αλλά δεν ελέγχουν κάθε σπηλιά και βουνό. Υπάρχουν πολλές περιοχές να κρυφτεί κανείς στα βουνά», επισήμανε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο επικεφαλής της ΜΚΟ αυτής, η οποία εδρεύει στη Βρετανία.

Εξάλλου το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Άιν αλ Αράμπ, την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να ενισχύσουν τον έλεγχό τους στις βόρειες περιοχές της χώρας, στα σύνορα με την Τουρκία.

Η εξτρεμιστική οργάνωση, η οποία ανακοίνωσε την ίδρυση ενός «χαλιφάτου» στα τέλη του Ιουνίου, προσπαθεί να συνδέσει εδαφικά τα προπύργιά της στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα της Συρίας με εκείνο στο βόρειο και στο δυτικό Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, το ΙΚ «πολιορκεί πλήρως τα περίχωρα της πόλης Άιν αλ Αράμπ», η οποία στην κουρδική γλώσσα ονομάζεται Κομπάνι.
Οι μάχες γύρω από την Άιν αλ Άράμπ διαρκούν εδώ και δύο εβδομάδες και μαίνονταν χθες το βράδυ.

Διαβάστε επίσης: Επίθεση με ρουκέτα εις βάρος του Ισραήλ