ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Το 70% της Λωρίδας της Γάζας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Ισραήλ: Το 70% της Λωρίδας της Γάζας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Το 70% της Λωρίδας της Γάζας δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού χθες (17/7) βράδυ, ανακοίνωσε ο Φάτι Σέιχ Χαλίλ, διευθυντής της Υπηρεσίας Ηλεκτρισμού στην περιοχή.

Η ηλεκτροδότηση από «όλες τις γραμμές ηλεκτροδότησης (οι οποίες συνδέονται) με το Ισραήλ έχει διακοπεί. Δε λαμβάνουμε ηλεκτρικό ρεύμα από το Ισραήλ. Συνήθως λαμβάνουμε 120 μεγαβάτ. Σήμερα η παροχή είναι μηδενική. Ζητήσαμε από τον Ερυθρό Σταυρό να συνεργαστεί με τις ομάδες μας για να επισκευαστούν ορισμένες γραμμές που κόπηκαν στη Γάζα. Ζητήσαμε επίσης από τις ισραηλινές υπηρεσίες ηλεκτρισμού να επισκευάσουν γραμμές στη δική τους πλευρά αλλά απάντησαν ότι αυτό ήταν πολύ επικίνδυνο», ανέφερε.

Πολλές γραμμές ηλεκτροδότησης κόπηκαν κατά τις εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των ισλαμιστών της Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό αυστηρό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2006.

«Τώρα το 70% της Λωρίδας της Γάζας είναι χωρίς ηλεκτρισμό. Η χειρότερη κατάσταση είναι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου δεν υπάρχει καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα», πρόσθεσε ο Χαλίλ.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ άρχισε στις 8 Ιουλίου μεγάλη αεροπορική επιχείρηση εναντίον της Γάζας, προκειμένου να τερματιστούν οι ρίψεις ρουκετών της Χαμάς κατά του εδάφους του. Ωστόσο χθες αποφάσισε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις με την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων, μετά τη συνέχιση της ρίψης ρουκετών και την αποτυχία της πρότασης για εκεχειρία της Αιγύπτου, την οποία απέρριψε η Χαμάς.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 260 Παλαιστινίων, ενώ έχουν προκαλέσει σημαντικές υλικές ζημιές στον παλαιστινιακό θύλακα, έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου «είναι στοιβαγμένοι» σε άθλιες συνθήκες 1,8 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

Ακόμα και σε περιόδους ηρεμίας, οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα είναι καθημερινές, από 8 έως τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα, με αποτέλεσμα να πλήττεται η λειτουργία νοσοκομείων, σχολείων, καταστημάτων ή εργοστασίων επεξεργασίας υδάτων του εδάφους και του πληθυσμού του.

Περίπου το 30% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια της Λωρίδας της Γάζας διασφαλίζεται από ένα μόνο εργοστάσιο που ανεφοδιάζεται από το Ισραήλ. Αυτό το εργοστάσιο παραγωγής 50 μεγαβάτ λειτουργούσε σήμερα, τροφοδοτώντας με ηλεκτρισμό — για 16 ώρες μόνο — τη δυτική και κεντρική Λωρίδα.

Η λειτουργία πάντως του εργοστασίου διακόπηκε πολλές φορές τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα στον παλαιστινιακό θύλακα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 360 μεγαβάτ, εκ των οποίων 120 καλύπτονται από το Ισραήλ, 22 από την Αίγυπτο και 80 παράγονται από το εργοστάσιο.

Διαβάστε ακόμα:

Φιλιππίνες: Λυκάνθρωποι τρομοκρατούν απομακρυσμένο νησί!

Κίνα: Ζευγάρι επιχείρησε τριπλή απόπειρα αυτοκτονίας! (photos)

Βρετανία: Σάλος με το γυμνό οικοδόμο στα σπίτια ηλικιωμένων! (photo)

Malaysia Airlines: Απίστευτο παιχνίδι της μοίρας για ένα φροντιστή! (vid+phs)

Malaysia Airlines: Ερήμωσε ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας (photos)

Malaysia Airlines: Ηχητικό ντοκουμέντο των αυτονομιστών για το αεροπλάνο (video)

Μαλαισία αεροπλάνο: O εμπειρογνώμονας του AIDS και όσοι γλίτωσαν από θαύμα