ΚΟΣΜΟΣ

Μανσούρ: H διεθνής κοινότητα απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Μανσούρ: H διεθνής κοινότητα απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

«Η διεθνής κοινότητα απέτυχε» να εκπληρώσει «την υποχρέωσή της να προστατεύσει τους πολίτες εν καιρώ πολέμου» κατήγγειλε σήμερα ο μόνιμος αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Ριάντ Μανσούρ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Γάζα.


Σε μια άκρως συναισθηματική ομιλία, ο Μανσούρ, με μία μαύρη κορδέλα στο πέτο, κρατούσε και έδειχνε φωτογραφίες όπου απεικονίζονταν Παλαιστίνιοι που έχουν τραυματισθεί στη Γάζα και διάβασε ένα προς ένα τα ονόματα 50 παιδιών που σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

«Αυτά είναι τα πρόσωπα των θυμάτων μας, στην πλειονότητά τους παιδιά. Δεν είμαστε στατιστικές, είμαστε ανθρώπινα όντα» είπε, βουρκωμένος.

Για τον Μανσούρ «η διεθνής κοινότητα απέτυχε να εκπληρώσει την υποχρέωσή της να προστατεύσει τους αμάχους εν καιρώ πολέμου, απέτυχε να εφαρμόσει το δίκαιο, αθέτησε τον ίδιο της τον λόγο».

Για μια ακόμη φορά κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ένα σχέδιο ψηφίσματος «προκειμένου να τερματίσει αυτήν την επίθεση, να άρει τον αποκλεισμό (της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ) και να προσφέρει στον παλαιστινιακό λαό διεθνή προστασία».

Οι προσπάθειες μεσολάβησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, εκτίμησε ο ίδιος, δεν πρέπει να εμποδίσουν το Συμβούλιο «να εκπληρώσει την ευθύνη να βάλει ένα τέλος στη σφαγή αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών».

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Ιορδανία, κράτος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εργάζεται για τη σύνταξη ενός σχεδίου απόφασης που αναμένεται να διανεμηθεί σε άλλα κράτη μέλη προς εξέταση.

Αυτό το κείμενο «καλεί σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα και την άρση του ισραηλινού οικονομικού αποκλεισμού. Εν αναμονή μιας κατάπαυσης του πυρός, το σχέδιο ψηφίσματος επιμένει στη λήψη «μέτρων για την προστασία των πολιτών» και την επείγουσα παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους.

Σε παρέμβαση που έκανε μετά τον Μανσούρ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ Νταβίντ Ροέτ επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «λυπάται βαθύτατα για τις απώλειες» αμάχων και προσπαθεί να τις αποφύγει. Κατηγόρησε ωστόσο για μία ακόμη φορά τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τους πολίτες ως «ανθρώπινες ασπίδες».

«Δεν επιλέξαμε αυτόν τον πόλεμο (…) είναι το έσχατο μέσο μας» τόνισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι η Χαμάς «έχει εκτοξεύσει 12.000 πυραύλους και ρουκέτες τα τελευταία 10 χρόνια» εναντίον του Ισραήλ.
«Πρόκειται για μια άμεση απειλή, την οποία εμείς δε θα συνηθίσουμε ποτέ (…) η Χαμάς μας οδήγησε σε αυτήν τη σύρραξη».

«Οι απώλειες Παλαιστίνιων πολιτών είναι η άμεση συνέπεια της απόφασης της Χαμάς να συνεχίσει να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ», είπε ο Ροέτ.
Στην αρχή αυτής της συνεδρίασης που ήταν αφιερωμένη στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν αναφέρθηκε γενικά στις προσπάθειές μεσολάβησης, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Ραμάλα.

«Πιστεύω και εύχομαι ότι αυτές οι συζητήσεις θα φέρουν αποτελέσματα και τον τερματισμό των μαχών πολύ σύντομα» επισήμανε και υπογράμμισε «τα πολυάριθμα εμπόδια και την περιπλοκότητα» αυτής της μεσολάβησης.

Εν τω μεταξύ η παλαιστινιακή ηγεσία πρότεινε στην Αίγυπτο ένα σχέδιο για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την οποία θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις διάρκειας 5 ημερών προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ, είπε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Αζάμα αλ Άχμεντ σε δημοσιογράφους στο Κάιρο.

«Η Παλαιστινιακή ηγεσία κατέθεσε μια νέα πρόταση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Αιγύπτου για μια κατάπαυση του πυρός που θα την ακολουθήσουν αμέσως πενθήμερες διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο αξιωματούχος της Φάταχ.

Διαβάστε επίσης: Ο ανήθικος πόλεμος του Ισραήλ- Χτυπούν ακόμα και σχολεία! (pics)