ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικά Ιράν: Τον Σεπτέμβρη οι διαπραγματεύσεις των 5+1

Πυρηνικά Ιράν: Τον Σεπτέμβρη οι διαπραγματεύσεις των 5+1

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όπως ανακοινώθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η προκαταρκτική συμφωνία θα έληγε την Κυριακή, αλλά η ισχύς της παρατάθηκε με κάποιες προσαρμογές, αφού οι δύο πλευρές απέτυχαν στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις τις οποίες διεξήγαν στη Γενεύη να καταλήξουν σε μία οριστική συμφωνία εντός της προθεσμίας που είχαν ορίσει οι ίδιες, ως την 20ή Ιουλίου.

«Η παράταση των συνομιλιών δείχνει ότι υπάρχει μια θετική ατμόσφαιρα», σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Μαρζιέχ Αφχάμ κατά τη διάρκεια της τακτικής εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Η ίδια επισήμανε πως το κυριότερο σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι οι δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου που θα συνεχίσει να διαθέτει η Τεχεράνη στο πλαίσιο της τελικής συμφωνίας.

Το Ιράν λέει ότι εμπλουτίζει ουράνιο μόνο για να τροφοδοτεί με καύσιμο τους ηλεκτροπαραγωγικούς πυρηνικούς του σταθμούς ή τους αντιδραστήρες τους οποίους διαθέτει για ερευνητικούς σκοπούς· οι έξι δυνάμεις —τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα) συν τη Γερμανία— και χώρες όπως το Ισραήλ θεωρούν πως η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και θέλουν να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.

Ορισμένα άλλα θέματα τα οποία δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί περιλαμβάνουν τον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, τη διαδικασία άρσης των κυρώσεων και τις εγκαταστάσεις για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Φορντό, σύμφωνα με την Αφχάμ. Το Ιράν θα ήθελε οι κυρώσεις στην οικονομία του, η οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις εξαγωγές αργού, να αρθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν τον Σεπτέμβριο, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Διαβάστε επίσης:

Πιλάι: Κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου