ΚΟΣΜΟΣ

Άνδρας από τη Λιβερία με συμπτώματα του Έμπολα νοσηλεύεται στο Λάγκος

Άνδρας από τη Λιβερία με συμπτώματα του Έμπολα νοσηλεύεται στο Λάγκος

Ένας άνδρας περίπου 40 ετών, υπήκοος Λιβερίας, υποβάλλεται σε εξετάσεις διότι υπάρχουν φόβοι ότι έχει μολυνθεί από τον ιδιαίτερα μολυσματικό και τρομακτικά θανατηφόρο ιό Έμπολα στο Λάγκος, την οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας, η οποία μετρά 21 εκατ. κατοίκους, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Νιγηρίας.


Το φετινό ξέσπασμα του Έμπολα, από τον Φεβρουάριο, εκτιμάται ότι έχει προσβάλει πάνω από 800 ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 660 εξ αυτών στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, καθώς τα συστήματα υγείας των χωρών αυτών έχουν περιορισμένο υλικοτεχνικό και ανθρώπινο δυναμικό και δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν την ασθένεια, παρά τη διεθνή βοήθεια.

Ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα «ύποπτο κρούσμα» στη Νιγηρία και πρόσθεσε πως δείγματα εστάλησαν σε εργαστήριο του Οργανισμού για να υποβληθούν σε εξετάσεις.

«Το υπουργείο Υγείας της Νιγηρίας εφαρμόζει στο μεταξύ περιοριστικά μέτρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος αυτός στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Εάν επιβεβαιωθεί το κρούσμα αυτό, θα είναι το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο στη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής και —με 170 εκατ. κατοίκους— την πολυπληθέστερη χώρα της Μαύρης Ηπείρου.

Παρ' όλη την αξιοσημείωτη οικονομική της ισχύ και το μέγεθός της, η Νιγηρία έχει ένα από τα λιγότερο επαρκή συστήματα υγείας για κράτη αυτής της τάξεως.

Η ειδική σύμβουλος της κυβέρνησης της πολιτείας Λάγκος για θέματα δημόσιας υγείας, η Γεουάντε Αντεσίνα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο άνδρας που υπάρχουν φόβοι πως έχει μολυνθεί από Έμπολα κατέρρευσε αμέσως μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο της πόλης Λάγκος από τη Λιβερία, την περασμένη Κυριακή. Διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, όπου παραμένει σε μια απομονωμένη πτέρυγα και εφαρμόζονται μέτρα καραντίνας, διευκρίνισε η ίδια.

Ο Έμπολα προκαλεί υψηλό πυρετό, εμετούς, αιμορραγία και διάρροια και, καθώς δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο που να τον καταπολεμά, μπορεί να σκοτώσει έως και το 90% των θυμάτων. Είναι ένας πολύ μολυσματικός ιός που μεταδίδεται μέσω της επαφής με το αίμα ή τα σωματικά υγρά των ασθενών. Πήρε το όνομά του από έναν ποταμό στο βόρειο τμήμα της ΛΔ του Κονγκό όπου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα, το 1976.

Διαβάστε επίσης: Προσβλήθηκε από Έμπολα ο αρχίατρος που φρόντιζε για τη μη εξάπλωση του ιού!