ΚΟΣΜΟΣ

«Παγώνουν» οι εκτελέσεις στην Αριζόνα μετά το μαρτυρικό τέλος θανατοποινίτη

«Παγώνουν» οι εκτελέσεις στην Αριζόνα μετά το μαρτυρικό τέλος θανατοποινίτη

Οι Αρχές στην Πολιτεία της Αριζόνα ανακοίνωσαν την αναστολή στην εκτέλεση θανατικών ποινών μετά το μαρτυρικό τέλος του Τζόζεφ Γουντ, ο οποίος κατέληξε δύο ώρες μετά τη χορήγηση του θανατηφόρου κοκτέιλ.

Ο Τζόζεφ Γουντ, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο το 1989 για τη δολοφονία την πρώην φίλης του και του πατέρα της, κηρύχθηκε επισήμως νεκρός στις 15:49 τοπική ώρα (1:49 ώρα Ελλάδας), ενώ η θανατηφόρος ένεση του είχε χορηγηθεί στις 13:52 τοπική ώρα είπε ο εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα Τομ Χόρν.

«Οι αρχές των φυλακών της Αριζόνας χορήγησαν την ένεση στις 13:52. Στις 13:57 οι αρχές ανέφεραν ότι ο Γουντ έπεσε σε κώμα αλλά στις 14:02 άρχισε να αναπνέει. Στις 14:03 το στόμα του στράβωσε και συνέχιζε να αναπνέει. Λαχάνιαζε και βογκούσε για περισσότερο από μία ώρα» ανέφεραν σε γραπτή τους δήλωση οι δικηγόροι του, ενώ ο κατάδικος ήταν ακόμα ζωντανός στις 15:02 τοπική ώρα.

Ήταν η 26η εκτέλεση για το 2014 στις ΗΠΑ και η πρώτη στην Αριζόνα από τον Οκτώβριο του 2013. Στην πολιτεία αυτή έχουν εκτελεστεί 37 θανατοποινίτες από το 1992.

Ο δικηγόρος του Γουντ ζήτησε να πραγματοποιηθεί ερεύνα από ανεξάρτητη επιτροπή, ενώ ο αρμόδιος της Πολιτείας για τα σωφρονιστικά ιδρύματα, Τσαρλς Ράιαν, άσκησε κριτική στα ΜΜΕ για τον τρόπο που παρουσίασαν τα γεγονότα.

Ο ίδιος τόνισε ότι καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας χορήγησης του θανατηφόρου κοκτέιλ, υπήρχε -όπως προβλέπεται- ομάδα γιατρών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι ο Γουντ «ήταν σε κωματώδη κατάσταση και δεν ένιωσε κανέναν πόνο».

Αλλά και η κυβερνήτης της Πολιτείας Τζαν Μπριούερ, υπεραμύνθηκε της εκτέλεσης. «Αυτόπτες μάρτυρες και ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι δεν υπέφερε. Σε αντίθεση με τον πόνο που ο ίδιος προκάλεσε στα θύματά του και στις οικογένειές τους» τόνισε.