ΚΟΣΜΟΣ

Συνέλαβαν τον ανταποκριτή της Washington Post στο Ιράν

Συνέλαβαν τον ανταποκριτή της Washington Post στο Ιράν

Ο επικεφαλής της δικαιοσύνης στην Τεχεράνη, ο Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί, επιβεβαίωσε σήμερα τη σύλληψη του ανταποκριτή της «Ουάσινγκτον Ποστ» και της επίσης δημοσιογράφου συζύγου του, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Είμαστε στη φάση της έρευνας. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε πληροφορίες μετά τις τεχνικές εξετάσεις και τις ανακρίσεις», δήλωσε ο Εσμαϊλί χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους έγιναν αυτές οι συλλήψεις.

Η «Ουάσινγκτον Ποστ» ανακοίνωσε χθες πως διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες» σύμφωνα με τις οποίες ο ανταποκριτής της στην Τεχεράνη, ο Ιρανοαμερικανός Τζέισον Ρεζαϊάν, και η σύζυγός του, η Γεγκανέχ, καθώς και δύο φωτογράφοι συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης.

«Έχουμε ανησυχήσει πολύ απ' αυτές τις πληροφορίες και ανησυχούμε για τον Τζέισον, την Γεγκανές και τους δύο άλλους που φέρονται ότι έχουν συλληφθεί μαζί τους», δήλωσε ο Ντάγκλας Τζελ, αρχισυντάκτης των διεθνών ειδήσεων της «Ουάσινγκτον Ποστ», τον οποίο επικαλείται άρθρο της εφημερίδας.

Ο Τζέισον Ρεζαϊάν, 38 χρόνων, ανταποκριτής στην Τεχεράνη από το 2012, διαθέτει αμερικανική και ιρανική υπηκοότητα. Οι αρχές της Τεχεράνης δεν αναγνωρίζουν τη διπλή υπηκοότητα.

Η σύζυγός του είναι Ιρανή και είχε καταθέσει αίτημα για μόνιμη εγκατάσταση στις ΗΠΑ. Εργάζεται ως ανταποκρίτρια για τη «The National», μια εφημερίδα με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με την «Ουάσινγκτον Ποστ».

«Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν πλήρη εποπτεία της χώρας και ελέγχουν τις δραστηριότητες των εχθρών», πρόσθεσε ο Εσμαϊλί.

«Δεν θα επιτρέψουν να γίνει η χώρα μας έδαφος πρόσφορο για τις δραστηριότητες των εχθρών και των πρακτόρων τους», δήλωσε ακόμη.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως πληροφορήθηκε ότι τέθηκαν υπό κράτηση «τρεις αμερικανοί πολίτες» στο Ιράν, αλλά δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, η οποία έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων δημοσιογράφων.