ΚΟΣΜΟΣ

Η.Π.Α., Αίγυπτος και ΟΗΕ ζητούν εκεχειρία στη Γάζα

Η.Π.Α., Αίγυπτος και ΟΗΕ ζητούν εκεχειρία στη Γάζα

Κοινή έκκληση για εκεχειρία στη Γάζα, έκαναν λίγο νωρίτερα ο ΥΠΕΞ των Η.Π.Α., Τζον Κέρι, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και ο ΥΠΕξ της Αιγύπτου.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των Η.Π.Α., τόνισε πως υπάρχει πλέον σοβαρή πρόοδος στις συζητήσεις για διπλωματική λύση στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να συμβεί αυτό.

Δήλωσε πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να εργαστεί ώστε να βρεθεί μια λύση και ζήτησε να κηρύξουν οι δύο πλευρές επταήμερη εκεχειρία.

Νωρίτερα, η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ είχε μεταδώσει ότι το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας απέρριψε ομόφωνα την πρόταση εκεχειρίας του Κέρι. Ο ίδιος ωστόσο υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν απέρριψε κάποιο αμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας, αλλά μόνο κάποιες διατυπώσεις, καθώς δεν του είχε υποβληθεί κάποια επίσημη πρόταση. Αποκάλυψε μάλιστα ότι λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο συνομίλησε με τον Νετανιάχου ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για απόρριψη του σχεδίου από το Ισραήλ είναι λανθασμένες.

«Πρόκειται για λάθος, για ανακρίβεια. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε», τόνισε ο Κέρι.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι επανέλαβε το αίτημα για επταήμερη εκεχειρία στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους, με την ευκαιρία και της μουσουλμανικής γιορτής του Έιντ αλ Φιτρ, την επόμενη εβδομάδα.

«Κάνουμε έκκληση για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στο τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού για μια περίοδο 7 ημερών», ανέφερε ο Σούκρι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κέρι και τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, τονίζοντας παράλληλα πως χρειάζεται ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά για να επιτευχθεί μια ευρύτερη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Συζητήσαμε τρόπους για το πώς θα ωθήσουμε τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία, όμως θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για να συμφωνήσουν όλοι».

Ο Μπαν κι Μουν τέλος, έκανε έκκληση για επταήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα που όπως είπε μπορεί να ξεκινήσει με μια 12ωρη κατάπαυση του πυρός η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να παραταθεί.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Να διεξαχθεί έρευνα για την ισραηλινή οβίδα εναντίον σχολείου του ΟΗΕ