ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Βυθίζεται στο χάος (videos+photos)

Λιβύη: Βυθίζεται στο χάος (videos+photos)

Τουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν σε σφοδρές μάχες στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης ανάμεσα σε ειδικές δυνάμεις των κυβερνητικών στρατευμάτων και ισλαμιστές μαχητές, στις οποίες ενεπλάκησαν μαχητικά αεροσκάφη και εβλήθησαν ρουκέτες.

Οι μάχες στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, αλλά και ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες στην πρωτεύουσα της χώρας, την Τρίπολη, ωθούν το κράτος ακόμη πιο βαθιά στο χάος, ενώ οι βιαιότητες των τελευταίων εβδομάδων θεωρούνται οι χειρότερες μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 2011 που είχε οδηγήσει στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

«Έχουμε παραλάβει 30 σορούς μέχρι τώρα», ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ιατρική πηγή από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βεγγάζης.

Χιλιάδες Λίβυοι αναζητούν καταφύγιο στην Τυνησία – Απομακρύνει τους πολίτες της η Γαλλία

Την ίδια ώρα, η Γαλλία προετοιμάζεται να απομακρύνει τους πολίτες της που βρίσκονται στη Λιβύη εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στη χώρα.

Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης της απομάκρυνσης, που αναμένεται να γίνει δια θαλάσσης, θα αποφασιστούν το απόγευμα της Τρίτης (29/7), ενώ το Παρίσι είχε καλέσει ήδη από χθες Δευτέρα τους πολίτες του στη Λιβύη, που εκτιμάται ότι είναι περίπου εκατό, να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Στο μεταξύ, χιλιάδες Λίβυοι περνούν τα σύνορα με την Τυνησία για να γλιτώσουν από τις μάχες που μαίνονται μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών στην Τρίπολη, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TAP.

Περίπου 6.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα χθες Δευτέρα…

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Λίβυοι ζουν στην Τυνησία, περιλαμβανομένων πολλών που κατέφυγαν στη χώρα στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011.

Σημειώνεται ότι αντίπαλες πολιτοφυλακές μάχονται γύρω από την περιοχή του αεροδρομίου της Τρίπολης από την 13η Ιουλίου — με τον μέχρι στιγμής απολογισμό των αρχών να κάνει λόγο για πάνω από 100 νεκρούς και 400 τραυματίες — ενώ δύο δεξαμενές καυσίμων που χτυπήθηκαν από ρουκέτες καίγονται από την Κυριακή.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος αλ Ουάσατ μετέδωσε, πάντως, ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν σε μια εκεχειρία γύρω από το αεροδρόμιο ώστε να διευκολύνουν το έργο των πυροσβεστών.

Καναδάς και Πορτογαλία αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία των πρεσβειών τους στη χώρα

Τους διπλωμάτες του από τη Λιβύη, καθώς η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται, αποσύρει προσωρινά ο Καναδάς, ενώ η Πορτογαλία αποφάσισε να κλείσει προσωρινά την πρεσβεία της και να απομακρύνει τους πολίτες της.

«Εξαιτίας των επιχειρησιακών προκλήσεων, περιλαμβανομένου του ασταθούς περιβάλλοντος ασφάλειας στην Τρίπολη, εγκρίναμε την προσωρινή αναστολή των επιχειρήσεων του γραφείου μας στην Τρίπολη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπέιρντ.

«Η απόφαση ελήφθη αποκλειστικά εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλεια του προσωπικού μας και δεν συνδέεται με τις συνεχιζόμενες και μακροχρόνιες διπλωματικές μας σχέσεις με τη Λιβύη», εξήγησε ο Μπέιρντ.

Από την πλευρά της, η Λισαβόνα αποφάσισε να κλείσει προσωρινά την πρεσβεία της στην Τρίπολη.

«Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη Λιβύη το υπουργείο (Εξωτερικών) αποφάσισε να κλείσει προσωρινά την πορτογαλική διπλωματική αποστολή στην Τρίπολη, όπως έχουν ήδη κάνει και άλλες χώρες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Πορτογαλία έχει ήδη επαναπατρίσει τους πολίτες της «που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και ζήτησαν άσυλο στην πρεσβεία». Όσοι αποφάσισαν να παραμείνουν στη Λιβύη το έκαναν με δική τους ευθύνη, υπογράμμισε το υπουργείο.

Λίγο νωρίτερα η Γαλλία είχε ανακοινώσει ότι πρόκειται να απομακρύνει του πολίτες της από τη Λιβύη, καθώς η κατάσταση στη χώρα έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες με αιματηρές συγκρούσεις να μαίνονται μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιταλία, έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη.

Εξάλλου οι ΗΠΑ, η πρεσβεία των οποίων βρίσκεται στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Τρίπολης, απομάκρυναν το διπλωματικό τους προσωπικό το Σάββατο.

Παράλληλα, οι Φιλιππίνες, η Ολλανδία και η Αυστρία προετοιμάζονται να εκκενώσουν το διπλωματικό τους προσωπικό, ενώ υπενθυμίζεται πως ο ΟΗΕ και η Τουρκία έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία των πρεσβειών τους.

Διαβάστε ακόμα:

Καλάσνικοφ: Συμπονεί τους Αμερικανούς που δεν θα αγοράζουν όπλα της!

Βαρκελώνη: Το πρώτο παγωτό που αλλάζει… χρώμα! (video)

Μόντρεαλ: Γυναίκα τρώει νεκρό πουλί στο μετρό! (video)

Βρετανία: Εμφανίστηκε φάντασμα σε στοιχειωμένο θέατρο! (video+photos)

Ρουμανία: Νηπιαγωγοί χτυπούσαν και έδιναν κρασί σε παιδιά! (video+photos)

Ρωσίδα έτρεχε γυμνή στο αντίθετο ρεύμα! (video)

Γάζα: Τα αθώα θύματα από την παράνοια των βομβαρδισμών (video+photos)

Ιταλία: Εκτελεστές της Καμόρα σκότωσαν ηλικιωμένο «κατά λάθος»