ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν άλλους εννέα «τρομοκράτες»

Κίνα: Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν άλλους εννέα «τρομοκράτες»

Εννέα «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν και ένας συνελήφθη την Παρασκευή (1/8) στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, σε ένα ακόμη βίαιο επεισόδιο που σημειώνεται αυτή την εβδομάδα στην επαρχία αυτή, όπως μετέδωσαν κρατικά Μέσα ενημέρωσης.

Η Λαϊκή Ημερησία, εφημερίδα-όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ανέφερε ότι το επεισόδιο σημειώθηκε στην πόλη Χοτάν, στο νότιο τμήμα της Σιντζιάνγκ, όταν περισσότεροι από 3.000 πολίτες οι οποίοι συμμετείχαν σε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση μαζί με την αστυνομία, εντόπισαν «στοιχεία» για τη δράση συμμορίας τρομοκρατών.

«Η αστυνομία και 3.000 πολίτες περικύκλωσαν από κοινού τη συμμορία των τρομοκρατών και εννέα από αυτούς σκοτώθηκαν, ενώ ένας ακόμη συνελήφθη», ανέφερε η εφημερίδα.

Κανένας αστυνομικός ή πολίτης δεν τραυματίστηκε στην επιχείρηση, χωρίς να δοθούν στη δημοσιότητα άλλες διευκρινίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνονται στην επαρχία Σιντζιάνγκ πολλές βίαιες επιθέσεις, οι οποίες αποδίδονται από την κινεζική κυβέρνηση σε Ουιγούρους ισλαμιστές αντάρτες που επιθυμούν να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.

Την Τετάρτη εξάλλου τα κρατικά Μέσα μετέδωσαν ότι η κινεζική αστυνομία σκότωσε δεκάδες ανθρώπους που επιτέθηκαν με μαχαίρια εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος και κυβερνητικών κτιρίων σε δύο πόλεις της ίδιας επαρχίας.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες για την επίθεση.

Στο μεταξύ, χθες Πέμπτη έγινε γνωστό ότι δολοφονήθηκε στην Σιντζιάνγκ ο ιμάμης του μεγαλύτερου τεμένους της Κίνας, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι σκότωσε δύο από δολοφόνους του.

Ο Τζούμε Τάχιρ, ιμάμης του τεμένους Ιντ Καχ της Κάσγκαρ στη δυτική Σιντζιάνγκ, «δολοφονήθηκε άγρια» τα ξημερώματα της Τετάρτης μετά την πρωινή προσευχή, μετέδωσαν τα κρατικά Μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πληροφορίες της τοπικής κυβέρνησης.

Δύο ύποπτοι για τη δολοφονία του σκοτώθηκαν την ίδια ημέρα από τις δυνάμεις ασφαλείας και ένας τρίτος συνελήφθη, διευκρίνισε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Ο ιμάμης Τάχιρ, 74 ετών, έχει εμφανιστεί σε πολλές συνεντεύξεις του επικριτικός προς τις αυτονομιστικές ιδέες και τις βίαιες ενέργειες που διαπράττουν οι Ουιγούροι.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα που μεταδόθηκε τον Ιούλιο, είχε καταδικάσει έντονα «τις τρομοκρατικές ενέργειες» που διαπράττονται με θρησκευτικά και εθνικιστικά κίνητρα.

Διαβάστε ακόμα:

Εκκενώνεται το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας

Μυστήριο με περίτεχνα αγρογλυφικά σε Ρωσία και Γερμανία! (videos)