ΚΟΣΜΟΣ

Πωλείται η Malaysia Airlines (pics)

Πωλείται η Malaysia Airlines (pics)

Η κρατική εταιρεία επενδύσεων της Μαλαισίας, Khazanah Nasional, πρότεινε μια "πλήρη αναμόρφωση» του προβληματικού αερομεταφορέα της Malaysia Airlines.

Η Khazanah θέλει να αγοράσει τις μετοχές που δεν είναι ήδη στην κατοχή της και να κλείσει τον αερομεταφορέα.

Η αεροπορική εταιρεία έχει πληγωθεί από τις δύο μεγάλες τραγωδίες - τη συντριβή της πτήσης MH17 στην Ουκρανία και την εξαφάνιση της πτήσης MH370 - στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Τα δύο περιστατικά έχουν προκαλέσει ανησυχίες για το μέλλον της εταιρείας.

Η Khazanah, η οποία κατέχει σήμερα το 69,4% της αεροπορικής εταιρείας, προσφέρθηκε να πληρώσει 0,27 ρίνγκιτ ανά μετοχή για το υπόλοιπο απόθεμα.

Οι συναλλαγές σε μετοχές της Malaysia Airlines ανεστάλησαν σήμερα,λίγο πριν από την ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Najib Razak, είπε ότι συμφώνησε με την απόφαση του κρατικού ταμείου.

Η δήλωση του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι το πρώτο βήμα που απαιτείται για να επιστρέψει ο εθνικός μας αερομεταφορέας στην κερδοφορία. Είναι ένα βήμα που στηρίζω ολόψυχα.»

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και η Khazanah βρίσκονται μπροστά στα «τελικά στάδια ενός ολοκληρωμένου και ολιστικού σχεδίου αναδιάρθρωσης.»

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας: « Με τη δέουσα διαδικασία και μετά από τις σχετικές εγκρίσεις, αναμένουμε ότι ένα λεπτομερές σχέδιο θα ανακοινωθεί πριν από το τέλος του Αυγούστου"

Η πτήση MH370 που εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου, ενώ πέταγε από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο, οδήγησε σε μία μαζική έρευνα και διάσωση που συνεχίζεται και μπορεί να κοστίσει εκατομμύρια δολάρια.

Η πλειοψηφία των επιβατών επί του αεροσκάφους ήταν από την Κίνα.

Η κρίση οδήγησε σε μεγάλο αριθμό ακυρώσεων και δυσφήμιση του αερομεταφορέα, συμπεριλαμβανομένης και της πτώσης ύψους 60% στις πωλήσεις από την Κίνα.

Ο φορέας υπέστη άλλο ένα σημαντικό πλήγμα τον Ιούλιο, αφού 298 άτομα που επέβαιναν στην πτήση του σκάφους MH17 σκοτώθηκαν όταν το αεροπλάνο έπεσε πάνω στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Boeing 777: Αναστέλλονται οι εργασίες στο σημείο της συντριβής