ΚΟΣΜΟΣ

Μπαχρέιν: Στο στρατοδικείο 47 γιατροί

Μπαχρέιν: Στο στρατοδικείο 47 γιατροί
Οι αρχές του Μπαχρέιν παραπέμπουν σε στρατοδικείο 47 γιατρούς και στελέχη του νοσηλευτικού προσωπικού του μεγαλύτερου νοσοκομείου της...

Οι αρχές του Μπαχρέιν παραπέμπουν σε στρατοδικείο 47 γιατρούς και στελέχη του νοσηλευτικού προσωπικού του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Μανάμα, οι οποίοι κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για «υποκίνηση ανατροπής του καθεστώτος» επειδή βοήθησαν το σιιτικό κίνημα που προέβη σε σειρά διαδηλώσεων τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν.


Οι 24 γιατροί και 23 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες του Σαλμανίγια κατηγορούνται επίσης ότι "αρνήθηκαν να παράσχουν βοήθεια σε άτομα που διέτρεχαν κίνδυνο, για διασπάθιση κεφαλαίων, για πρόκληση θανάτων (διαδηλωτών), για παράνομη οπλοκατοχή και για άρνηση τέλεσης των καθηκόντων τους", σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις αρχές του Μπαχρέιν, το ιατρικό κέντρο Σαλμανίγια "χρησιμοποιήθηκε για τις δραστηριότητες δολιοφθορέων που επιζητούσαν να προκαλέσουν χάος... να προκαλέσουν στάση στο βασίλειο", ενώ λειτούργησε, κατά την επίσημη εκδοχή, ως "κέντρο συντονισμού από τους διαδηλωτές και στέγαζε πολιτικές και σεχταριστικές δραστηριότητες" στη διάρκεια των ταραχών.


Στις διαδηλώσεις σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τέσσερις αστυνομικοί. Ο ΟΗΕ είχε καταγγείλει τις επιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Μπαχρέιν, κατά τη διάρκεια των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων.


Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την καταδίκη σε θάνατο από τη στρατιωτική δικαιοσύνη, τεσσάρων σιιτών την περασμένη εβδομάδα, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τους θανάτους δύο αστυνομικών στα επεισόδια.