ΚΟΣΜΟΣ

Στις 27 Σεπτέμβρη η απόφαση για τον Μουμπάρακ

Στις 27 Σεπτέμβρη η απόφαση για τον Μουμπάρακ

Στις 27 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου όπου δικάζεται ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ με την κατηγορία της "συνέργιας" στις δολοφονίες διαδηλωτών το 2011.

Στην πρώτη δίκη του, ο Μουμπάρακ είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τους θανάτους των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του, όμως η απόφαση εκείνη ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 846 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν τον χειμώνα του 2011. Εκτός από τον 86χρονο πρώην πρόεδρο, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι επίσης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Άντλι και έξι πρώην υψηλόβαθμα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στην απολογία του ο Μουμπάρακ τόνισε ότι παρέδωσε οικειοθελώς την εξουσία στον στρατό όταν κατέστη σαφές ότι "τα στοιχεία που εμπλέκονταν στην εξέγερση επιδίωκαν να καταλύσουν το κράτος και τους θεσμούς". Υπερασπίστηκε επίσης τα όσα πέτυχε για τη χώρα στα 30 χρόνια που παρέμεινε στην εξουσία, όπως "τη σημαντικότερη οικονομική ανάπτυξη στην ιστορία" της Αιγύπτου και υπογράμμισε ότι "δεν έδωσε ποτέ εντολή να δολοφονηθούν διαδηλωτές και να χυθεί το αίμα των Αιγυπτίων".

"Αυτή είναι ενδεχομένως η τελευταία μου ομιλία", πρόσθεσε ο Μουμπάρακ που προσήλθε στο δικαστήριο με αναπηρικό αμαξίδιο. "Καθώς η ζωή μου πλησιάζει στο τέλος της, έχω τη συνείδησή μου ήσυχη και χαίρομαι που πέρασα αυτή τη ζωή υπερασπιζόμενος την Αίγυπτο", κατέληξε.

Λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του, ο Μουμπάρακ νοσηλεύεται φρουρούμενος σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου.