ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Δεν στέλνει χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ

Βρετανία: Δεν στέλνει χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ

Οι βρετανικές δυνάμεις δεν πρόκειται να στείλουν χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ, όπως δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει πραγματοποιήσει ρίψεις φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ έχει μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στις κουρδικές περιφερειακές δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών, οι οποίοι έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος του βορείου Ιράκ.

Ο Κάμερον ωστόσο είπε στο βρετανικό δίκτυο BBC: «Η Βρετανία δεν θα εμπλακεί σε άλλον έναν πόλεμο στο Ιράκ. Δεν θα στείλουμε χερσαίες δυνάμεις στο πεδίο. Δεν πρόκειται να στείλουμε εκεί το βρετανικό στρατό».

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μάικλ Φάλον επισήμανε ότι ο ρόλος της Βρετανίας στο Ιράκ έχει ξεπεράσει το στάδιο της παροχής βοήθειας και οι επιχειρήσεις, που έχουν διευρυνθεί μπορούν να διαρκέσουν πολλούς μήνες.

Ο Φάλον είπε στη βρετανική εφημερίδα The Times ότι καταδιωκτικά αεροσκάφη τύπου Τορνέιντο και ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος πραγματοποιούν πτήσεις βαθύτερα στο ιρακινό έδαφος, πέρα από την περιοχή όπου μαίνεται η ανθρωπιστική κρίση στο Κουρδιστάν, με στόχο να συλλέξουν πληροφορίες για τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν πρόκειται απλά για μια ανθρωπιστική αποστολή» τόνισε ο Φάλον.

Αν και ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χθες ότι η Βρετανία θα χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προκειμένου να τους εμποδίσει να δημιουργήσουν «ένα τρομοκρατικό κράτος στις ακτές της Μεσογείου», σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός έσπευσε να διαβεβαιώσει τους Βρετανούς ότι η βοήθεια που θα παράσχει η χώρα δεν θα οδηγήσει σε έναν ακόμα πόλεμο.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε—τη διπλωματία μας, τις πολιτικές μας σχέσεις, τη βοήθειά μας, τις στρατιωτικές μας ικανότητας και την τεχνογνωσία που έχουμε για να βοηθήσουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Συμφωνία για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία