ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εξιτήριο για τους δύο Αμερικανούς που έπασχαν από Έμπολα

ΗΠΑ: Εξιτήριο για τους δύο Αμερικανούς που έπασχαν από Έμπολα

Οι δύο Αμερικανοί εθελοντές που είχαν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα ενώ φρόντιζαν ασθενείς στη Λιβερία ανέρρωσαν πλήρως και τους δόθηκε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν, ανακοίνωσαν σήμερα οι θεράποντες ιατροί τους.

Ο 33χρονος Δρ. Κεντ Μπράντλι και η 60χρονη ιεραπόστολος Νάνσι Ράιτμπολ είχαν επαναπατριστεί στα τέλη Ιουλίου και μεταφέρθηκαν αμέσως για νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έμορι, στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

"Η έξοδός τους από το νοσοκομείο δεν συνιστά κανέναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία", δήλωσε ο Δρ. Μπρους Ρίμπνερ, ο διευθυντής του τμήματος λοιμωδών ασθενειών του Έμορι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. "Αφού κάναμε λεπτομερείς εργαστηριακές αναλύσεις κρίναμε ότι οι δύο ασθενείς έχουν αποθεραπευτεί και μπορούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, χωρίς να υπάρχει ο φόβος ότι θα μεταδόσουν την ασθένεια σε άλλους", πρόσθεσε.

Η Ράιτμπολ πήρε εξιτήριο στις 19 Αυγούστου και δεν εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους. Ο Μπράντλι ήταν χαμογελαστός, περιστοιχισμένος από την ομάδα των γιατρών και των νοσηλευτών που τον φρόντισαν.

"Σήμερα είναι η ημέρα των θαυμάτων. Είμαι πολύ συγκινημένος που επέζησα, που είμαι καλά και που επανενώθηκα με την οικογένειά μου. Ευχαριστώ τον Θεό που μου χάρισε τη ζωή", είπε ο Μπράντλι. Ο γιατρός, ο οποίος εργάζεται για τη χριστιανική φιλανθρωπική οργάνωση Samaritan's Purse, είπε ότι προσευχόταν να ζήσει και η προσευχή αυτή εισακούστηκε. Πρόσθεσε ότι ελπίζει η δική του περιπέτεια να σταθεί αφορμή για να καταλάβει ολος ο κόσμος την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Αφρική.

Ο σύζυγος της Ράιτμπολ, Ντέιβιντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι η 60χρονη γυναικα χρειάζεται "ανάπαυση" γιατί, μολονότι αποθεραπεύτηκε, είναι ακόμη πολύ αδύναμη.

Ο Μπρους Ρίμπνερ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν το πειραματικό φάρμακο που χορηγήθηκε στους δύο ασθενείς τους βοήθησε όντως να αναρρώσουν. "Η ειλικρινής απάντηση είναι ότι δεν έχουμε ιδέα", απάντησε, σημειώνοντας ότι το "κλειδί" για να επιβιώσει κανείς από τον ιό είναι να δεχτεί "εντατική φροντίδα", κάτι που δεν ήταν δυνατόν να τους παρασχεθεί όσο βρίσκονταν στην Αφρική.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας, 2.473 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα και 1.350 από αυτούς έχουν πεθάνει από τον περασμένο Μάρτιο, όταν καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα στη νοτιοανατολική Γουινέα. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα και θάνατοι μόνο στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Νιγηρία, μολονότι αναφέρθηκαν "ύποπτες" περιπτώσεις και σε άλλες χώρες.

Διαβάστε επίσης:

Γυναίκα οπαδός του Ισλαμικού Κράτους απειλεί να σκοτώσει Βρετανούς και Αμερικανούς