ΚΟΣΜΟΣ

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί να διεξαχθεί έρευνα για το θάνατο 22 πολιτών

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί να διεξαχθεί έρευνα για το θάνατο 22 πολιτών

Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch κάλεσε τις αρχές του Μεξικού να εξασφαλίσουν πως θα διεξαχθεί μια «αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα» για τον θάνατο, στα τέλη του Ιουνίου, 22 ανθρώπων από πυρά ανδρών του στρατού, τονίζοντας πως υπάρχουν «αξιόπιστες πληροφορίες» οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση την επίσημη εκδοχή των γεγονότων.

Το μεξικανικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει στις αρχές του Ιουλίου πως είχε σημειωθεί μια μάχη όταν στρατιωτικοί πήγαν σε μια αποθήκη «την οποία φρουρούσαν ένοπλοι άνδρες, που άνοιξαν πυρ» στην κοινότητα Τλατλάγια, 240 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης του Μεξικού. Οι στρατιωτικοί ανταπέδωσαν τα πυρά που δέχθηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Πέρασαν δύο μήνες αφότου οι στρατιώτες σκότωσαν 22 πολίτες στην Τλατλάγια» και εξακολουθούν να «υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα από ό,τι απαντήσεις για το τι στ' αλήθεια συνέβη εκείνη την ημέρα», σημείωσε ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο, ο επικεφαλής της διεύθυνσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αμερικανική ήπειρο.

«Το Μεξικό οφείλει να εγγυηθεί ότι θα διεξαχθεί μια αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα», ανέφερε η ΜΚΟ σε μια ανακοίνωσή της για την υπόθεση.

Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτή, υπάρχουν «αξιόπιστες πληροφορίες» σχετικά με την υπόθεση οι οποίες καταδεικνύουν «πως οι στρατιώτες έκαναν χρήση δυσανάλογης βίας».

«Το γεγονός ότι οι στρατιώτες σκότωσαν και τους 22 υπόπτους και υπέστησαν μόλις έναν τραυματισμό στις τάξεις τους εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η χρήση ισχύος ήταν ανάλογη» με την απειλή που αντιμετώπιζαν, τόνισε ο Βιβάνκο.

Σύμφωνα με τον μεξικανικό Τύπο, στην άδεια αποθήκη λειτουργούσε μυστικά ένα εργαστήριο για την παρασκευή συνθετικών ναρκωτικών για λογαριασμό του καρτέλ των ναρκωτικών ‘Λα Φαμίλια’ (Η Οικογένεια), που έχει ιδρυθεί στην πολιτεία Μιτσοακάν, στο δυτικό Μεξικό.

Πάνω από 80.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μεξικό στο κύμα βίας που συνδέεται με το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών από το 2006, όταν η κυβέρνηση του προέδρου Φελίπε Καλδερόν κινητοποίησε το στρατό εναντίον των καρτέλ.

Διαβάστε επίσης:

Μεξικό: Τριπλάσιος ο αριθμός των αγνοούμενων από τον «πόλεμο των ναρκωτικών»