ΚΟΣΜΟΣ

Φέργκιουσον: Νέο «επεισόδιο» σε διαχρονικό σίριαλ

Φέργκιουσον: Νέο «επεισόδιο» σε διαχρονικό σίριαλ

Την ώρα που ο πλανήτης συνταράσσεται από συγκρούσεις με θρησκευτικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις, μια μικρή πόλη στο Μισούρι των ΗΠΑ μαστίζεται από βίαια επεισόδια με αφορμή τη δολοφονία ενός μαύρου, απλού πολίτη από έναν λευκό με εξουσία. Κι όπως συμβαίνει πάντα, με μαθηματική ακρίβεια, η βία γεννά ακόμη περισσότερη βία.

Η χώρα που έχει ως σημαία της την ελευθερία του ατόμου και τα ίσα δικαιώματα των πολιτών της, αυτή που εμπιστεύθηκε τις πολιτικές της τύχες σε έναν μαύρο πρόεδρο, για πρώτη φορά στην ιστορία της, δεν έχει ακόμη καταφέρει να «υποτάξει» τις φυλετικές διακρίσεις και τη βία που αυτές γεννούν.

Λιγότερο από έναν μήνα πριν την εν ψυχρώ δολοφονία του μόλις 18 ετών Μάικλ Μπράουν από τον Ντάρεν Ουίλσον και την αστεία δικαιολογία της αστυνομίας ότι ο πρώτος αποπειράθηκε να κλέψει το όπλο του «οργάνου της τάξης», οι Αμερικανοί είχαν παρακολουθήσει στις τηλεοράσεις τους τη στιγμή που ένας ευτραφής μαύρος, ονόματι Έρικ Γκάρνερ, άφηνε την τελευταία του πνοή σε πεζοδρόμιο της Νέας Υόρκης.

«Δεν μπορώ να ανασάνω», ήταν οι τελευταίες λέξεις του ασθματικού 43χρονου πατέρα τεσσάρων παιδιών, πάνω στον οποίο είχαν πέσει τέσσερις αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων του έκανε και το μοιραίο-όπως αποδείχθηκε-κεφαλοκλείδωμα.

Λίγες, δε, μέρες μετά το περιστατικό του Φέργκιουσον, ένας άλλος μαύρος, δέχθηκε 12 σφαίρες και έπεσε νεκρός, στο Σεντ Λούις. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο Καζίμ Πάουελ κρατούσε στο χέρι ένα μαχαίρι και τους πλησίασε με απειλητικές διαθέσεις... Εκ νέου αστεία η δικαιολογία περί «άμυνας», καθώς αν όντως ένιωσαν απειλή, θα μπορούσαν να τον πυροβολήσουν στα πόδια και όχι να αδειάσουν τα όπλα τους στο σώμα και το κεφάλι του 25χρονου.

Ιστορική ημέρα

Περιστατικά αστυνομικής βίας με θύματα μαύρους Αμερικανούς πολίτες είχαν παρατηρηθεί εκατοντάδες πριν το 1992. Η 3η του Μάρτη εκείνου του έτους, ωστόσο, αποτέλεσε ιστορική και σημαδιακή ημέρα. Ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά που καταγράφηκε σε βίντεο ο άγριος ξυλοδαρμός πολίτη από αστυνομικούς.

Ο Ρόντνεϊ Κινγκ μόνο ως... βασιλιάς δεν ένιωσε όταν έπεσε στα χέρια των οργάνων της τάξης. Επιστρέφοντας από φιλικό σπίτι και έχοντας για παρέα άλλα δύο άτομα, ο Κινγκ ανέπτυξε ταχύτητα σε αυτοκινητόδρομο του Λος Άντζελες, αλλά για κακή του τύχη έγινε αντιληπτός.

Οι αστυνομικοί άρχισαν να τον καταδιώκουν όταν αρνήθηκε να σταματήσει στο σήμα που του έκαναν και αυτός με τη σειρά του πάτησε ακόμα περισσότερο γκάζι για να τους αποφύγει, καθώς όπως είπε αργότερα «φοβήθηκα ότι θα είχα πρόβλημα αν με έπιαναν, δεδομένου ότι το ποινικό μου μητρώο δεν ήταν λευκό».

Τα όσα ακολούθησαν καταγράφηκαν και οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας αρχικά σοκ και εν συνεχεία οργή. Ο Ρόντνεϊ Κινγκ έζησε ως από θαύμα και το γεγονός αυτό στάθηκε ικανό να μετριάσει τις πρώτες, έντονες αντιδράσεις μαύρων Αμερικανών. Η σκανδαλώδης αθώωση των εμπλεκομένων αστυνομικών, όμως και κυρίως του Πάουελ που έβγαλε όλο του το κόμπλεξ στο σώμα του παραβάτη, αποτέλεσαν την απαρχή ενός εφιάλτη.

Το ποτήρι της οργής ξεχείλισε-και δικαίως είναι η αλήθεια-για τους μαύρους και η Αμερική γενικότερα και το Λος Άντζελες ειδικότερα, βυθίστηκαν στο χάος. Ήταν τόσο πολύς ο θυμός τους που στα επεισόδια που ξέσπασαν και διήρκεσαν για μέρες (29 Απριλίου-4 Μαΐου), έχασαν τη ζωή τους 53 άτομα, ενώ άλλα 2.000 τραυματίστηκαν.

Το βίντεο στο οποίο καταγράφεται ο άγριος ξυλοδαρμός (απόπειρα δολοφονίας για την ακρίβεια) ενός οδηγού φορτηγού μόνο και μόνο επειδή ήταν λευκός, έχει μείνει στην ιστορία και θα έπρεπε, φυσιολογικά, να υπενθυμίζει τι μπορεί να προκαλέσει η αστυνομική βία και η ατιμωρησία.

Η υπόθεση του O.J. Simpson

Μην έχοντας ακόμη συνέλθει από το κύμα βίας που την καθήλωσε, η αμερικανική κοινή γνώμη γνωρίζει από πρώτο χέρια άλλη μία συνέπεια της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Το 1995, ο διάσημος μαύρος παίκτης baseball O.J. Simpson βρίσκεται κατηγορούμενος για τον φόνο της συζύγου του Νικόλ Μπράουν Σίμπσον. Μετά τη σύλληψή του, ξεκινά η δίκη η οποία αποτελεί για μήνες πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας. Όσο αυτή εξελίσσεται, όλα συγκλίνουν στο ότι ο Σίμπσον είναι ένοχος. Είναι σχεδόν βέβαιο. Οι μαύροι, ωστόσο, τάσσονται με φανατισμό υπέρ της αθώωσής του. Κι όταν αυτή έρχεται, οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί δημιουργούν αλγεινή εντύπωση καθώς βεβηλώνεται η μνήμη του θύματος. Συγχρόνως, όμως, όλοι καταλαβαίνουν από που πηγάζουν. Πρόκειται για την εκδίκηση των μαύρων που παρότι ξέρουν ότι ο κατηγορούμενος είναι ο δράστης, θεωρούν ότι καλώς δεν φυλακίστηκε από τη στιγμή που πριν λίγο καιρό δεν φυλακίστηκαν και οι αστυνομικοί που ξυλοκόπησαν τον Κινγκ.

12

Όσο μεγάλη νίκη θεωρείται η ανάδειξη του Ομπάμα ως προέδρου των ΗΠΑ, τόσο μεγάλη ήττα είναι να γεννάται βία εξαιτίας της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Κι αν ο αστυνομικός που στέρησε τη ζωή σε ένα 18χρονο παιδί δεν τιμωρηθεί, το Φέργκιουσον θα γνωρίσει ακόμα δυσκολότερες μέρες. Οι ακραίες αντιδράσεις είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένης οργής. Και σε κάθε νέο περιστατικό θα γίνονται ακόμα πιο ακραίες, υπενθυμίζοντας ότι η Αμερική της Wall Street, του American Dream και των Reality Shows εξακολουθεί να έχει μια ανοιχτή πληγή την οποία δεν μπορεί να επουλώσει.

Διαβάστε επίσης:

Πρώην ράπερ ο σφαγέας του Τζέιμς Φόλεϊ; - Τι δείχνουν οι έρευνες (pics)