ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αίγυπτος και Εμιράτα πίσω από τα πλήγματα κατά ισλαμιστών στη Λιβύη

ΗΠΑ: Αίγυπτος και Εμιράτα πίσω από τα πλήγματα κατά ισλαμιστών στη Λιβύη

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι Αίγυπτος και Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται πίσω από τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές κατά ισλαμιστικών πολιτοφυλακών στη Λιβύη, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι οι δύο αραβικές χώρες δεν συμβουλεύτηκαν τις ΗΠΑ.


Τα αεροπορικά χτυπήματα γύρω από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έγιναν από μαχητικά αεροσκάφη των Εμιράτων, τα οποία απογειώθηκαν από αιγυπτιακές βάσεις.

Οι αιγυπτιακές αρχές αρνούνται κάθε ανάμιξη, ενώ τα Εμιράτα δεν έχουν σχολιάσει το θέμα.

Τα πλήγματα δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν τις ισλαμιστικές πολιτοφυλακές από την πόλη Μισράτα και άλλες περιοχές της Λιβύης, οι οποίες δρουν υπό τη σκέπη της οργάνωσης «Λιβυκή Αυγή» και οι οποίες κατέλαβαν τελικώς το αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας από την πολιτοφυλακή του Ζιντάν, που είχε τον έλεγχό του από το 2011.

Το αεροδρόμιο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της Λιβύης, έχει κλείσει για περισσότερο από έναν μήνα, λόγω των μαχών.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιούλιο, όταν και άρχισαν οι μάχες στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Ο αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το δίκτυο BBC, υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και ανησυχεί για πιθανή χρήση αμερικανικών όπλων, κατά παραβίαση των συμφωνιών πώλησής τους στις δύο αραβικές χώρες.

Ρεπορτάζ στους New York Times της Δευτέρας αναφέρει ότι τα Εμιράτα παρείχαν τα αεροσκάφη, τα βοηθητικά αεροπλάνα ανεφοδιασμού και τα πληρώματα, ενώ η Αίγυπτος έδωσε απλώς πρόσβαση στις αεροπορικές της βάσεις.

Τα πρώτα πλήγματα, στις 18 Αυγούστου, στόχευαν μια μικρή αποθήκη όπλων, καθώς και σειρά θέσεων των ισλαμιστικών πολιτοφυλακών, τόνισαν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Το Σάββατο, μαχητικά βομβάρδισαν εκτοξευτήρες πυραύλων, στρατιωτικά οχήματα και αποθήκες τις οποίες ήλεγχαν οι ισλαμιστές, σκοτώνοντας τουλαχιστον 12 ανθρώπους.

Τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία καταδίκαζαν την «εξωτερική επέμβαση» στη Λιβύη, η οποία «τροφοδοτεί ήδη υπάρχοντες διχασμούς και υπονομεύει τη δημοκρατική μετάβαση στη χώρα».

Το Κατάρ έχει παράσχει όπλα και χρήματα σε ισλαμιστικές δυνάμεις στη Λιβύη και σε άλλες αραβικές χώρες, ενώ Αίγυπτος, Εμιράτα και Σαουδική Αραβία μάχονται για την αναχαίτιση του ριζοσπαστικού ισλαμιστικού ρεύματος.

Η βία στη Λιβύη έχει αναζωπυρωθεί τους τελευταίους μήνες, μεταξύ φιλελεύθερων και εθνικιστικών δυνάμεων από τη μία πλευρά και ισλαμιστών από την άλλη, παρά την κοινή πάλη των δύο πλευρών κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, η οποία οδήγησε, σε συνδυασμό και με τα αεροπορικά πλήγματα του ΝΑΤΟ, στην ανατροπή του επί 40 χρόνια Λίβυου ηγέτη, το 2011.

Η αστυνομία και ο στρατός της Λιβύης παραμένουν εξαιρετικά αδύναμοι σε σχέση με τις πολιτοφυλακές.