ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Κατάληψη διάβασης στα σύνορα με το Ισραήλ από τους Ισλαμιστές

Συρία: Κατάληψη διάβασης στα σύνορα με το Ισραήλ από τους Ισλαμιστές

Τη μεθοριακή διάβαση στα σύνορα που χωρίζουν τη Συρία με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψώματα του Γκολάν κατέλαβαν οι αντάρτες του μετώπου Αλ Νόσρα, αλλά και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων.

Η διάβαση αυτή που συνδέει το συριακό έδαφος με το Γκολάν είχε πέσει στα χέρια των ανταρτών τον Ιούνιο του 2013 όμως ο στρατός την ανακατέλαβε πολύ σύντομα.

«Το Μέτωπο Αλ Νόσρα και άλλοι αντάρτες κατέλαβαν τη διάβαση Κουνέιτρα και οι μάχες με τον στρατό συνεχίζονται», είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν ο οποίος υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν 20 στρατιώτες και τέσσερις αντάρτες.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε από αδέσποτα πυρά, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού. Σε αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός "βομβάρδισε δύο θέσεις του συριακού στρατού στα συριακά υψώματα του Γκολάν".

Επισήμως, το Ισραήλ παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Συρία. Από το 1967 έχει προσαρτήσει 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Γκολάν, μια απόφαση που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα μέχρι σήμερα. Τα υπόλοιπα 510 τετραγωνικά χιλιόμετρα των υψωμάτων παραμένουν υπό συριακό έλεγχο.

Η διάβαση Κουνέιτρα χρησιμοποιείται κυρίως από τους Δρούζους του κατεχόμενου Γκολάν, οι οποίοι πηγαίνουν από το Ισραήλ στη Συρία για να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να παντρευτούν.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Συνηθισμένο θέαμα οι δημόσιες εκτελέσεις από το Ισλαμικό Κράτος