ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Στρατός συγκεντρώνεται για να υπερασπιστεί πόλη από τους τζιχαντιστές

Ιράκ: Στρατός συγκεντρώνεται για να υπερασπιστεί πόλη από τους τζιχαντιστές

Οι αρχές του Ιράκ άρχισαν να συγκεντρώνουν στρατό και εθελοντές ενόψει επιχείρησης εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι πολιορκούν τη σιιτική, τουρκομανική πόλη Αμερλί όπου χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς νερό και τρόφιμα και φοβούνται ότι θα είναι τα επόμενα θύματα μιας μεγάλης σφαγής.

Η κατάσταση στο Αμερλί, που πολιορκείται εδώ και δύο μήνες, γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητική και οι κάτοικοι ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια από τη Βαγδάτη.Προκειμένου να συμμετάσχουν στην επιχείρηση εναντίον του Ι.Κ., χιλιάδες σιίτες πολιτοφύλακες συγκεντρώνονται στον τομέα του Τουζ Χουρμάτου, στην επαρχία Σαλαχεντίν, όπως ανέφερε εθελοντής διοικητής τους.

Στρατηγός του τακτικού στρατού είπε ότι στρατιώτες συγκεντρώνονται επίσης στο Τζάμπαλ Χάμριν.

Η ιρακινή αεροπορία πραγματοποίησε την Τρίτη εννέα επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στην περιοχή, η οποία απέχει 160 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη.

Οι κάτοικοι ζητούν εδώ και πολλές εβδομάδες την επέμβαση του στρατού, επισημαίνοντας ότι τα είδη πρώτης ανάγκης που διαθέτουν μειώνονται διαρκώς και έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Τα ελικόπτερα που τους μετέφεραν βοήθεια και πυρομαχικά μπήκαν στο στόχαστρο των τζιχαντιστών, εξήγησε ο Νίχαντ Αλ Μπαγιάτι, μηχανικός που πήρε τα όπλα για να υπερασπιστεί τη γενέτειρά του.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να απομακρυνθούν οι κάτοικοι και η βοήθεια που φτάνει στην πόλη είναι περιορισμένη», είπε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στο Ιράκ, Ελιάνα Νάμπα.

Καθώς η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία προκαλεί την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, τουλάχιστον εννέα χώρες υποσχέθηκαν ότι θα προμηθεύσουν όπλα στους Πεσμεργκά, δυνάμεις των Κούρδων που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην αντεπίθεση εναντίον των τζιχαντιστών.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν παράλληλα τα αεροπορικά πλήγματα στα βόρεια της χώρας, κοντά στο Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Διαβάστε επίσης:

Τηρείται η εκεχειρία στη Γάζα