ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο με την σιδηρά κυρία του ΔΝΤ

Σκάνδαλο με την σιδηρά κυρία του ΔΝΤ

Η είδηση έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Η κυρία Λαγκάρντ εμπλέκεται σε πολιτικο-επιχειρηματικό σκάνδαλο!

Ναι καλά διαβάσατε. Μια από τις κυρίες που όλα αυτά τα χρόνια μας κουνάνε το δάκτυλο και κατηγορούν τους Έλληνες για ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς εμπλέκεται σε σκάνδαλο και μάλιστα υπάρχει σε βάρος της και δικαστική έρευνα. Όλα τα στόματα είναι κλειστά. Στις Βρυξέλλες και στο ΔΝΤ κάνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα.

Όμως το δικαστήριο διερευνά εάν οι χειρισμοί της Λαγκάρντ συνιστούν παράβαση της γαλλικής νομοθεσίας και οι μόνες πληροφορίες διαρρέουν από ξένα μέσα ενημέρωσης.

Η υπόθεση αφορά το γνωστό σκάνδαλο Ταπί, όταν και το γαλλικό Δημόσιο κατέβαλλε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί για την διευθέτηση διένεξής του με την κρατική τράπεζα Credit Lyonnais, αφότου η Λαγκάρντ, τότε υπουργός Οικονομικών, επέτρεψε την ιδιωτική διαιτησία της υπόθεσης και την επίτευξη μίας εξωδικαστικής συμφωνίας.

Η Λαρκάρντ παρενέβη το 2007 σε μία μακροχρόνια δικαστική διαμάχη μεταξύ του μεγιστάνα επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και της μεγάλης τράπεζας Credit Lyonnais, διατάσσοντας δικαστική επιτροπή να διαιτητεύσει στην υπόθεση. Το τελευταίο είχε ως αποτέλεσμα απόφαση το 2008, η οποία επιδίκασε στον Ταπί αποζημίωση 403 εκατομμυρίων ευρώ!

Το ερώτημα εύλογο: Αυτοί λοιπόν οι τύποι, μεταξύ των οποίων και η κυρία Λαγκάρντ κλήθηκαν από τους έλληνες κυβερνήτες να διαχειριστούν τα οικονομικά της χώρας μας; Αυτοί θα λύσουν το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα; Κι όμως σε αυτούς όλους τους «χρεοκράτες» των Βρυξελλών και του ΔΝΤ οι Έλληνες πολιτικοί στέκονται προσοχή και ακολουθούν ευλαβικά τις εντολές τους.

Το δικαστήριο διερευνά εάν οι χειρισμοί της Λαγκάρντ συνιστούν παράβαση της γαλλικής νομοθεσίας, και εάν η νυν επικεφαλής του ΔΝΤ συμμετείχε στην υπεξαίρεση δημόσιου πλούτου ή διέπραξε κατάχρηση εξουσίας.

Aπό την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Gerry Rice ανέφερε σήμερα ότι δεν θα κάνει κανένα «περαιτέρω σχόλιο» σχετικά με το ζήτημα αυτό.

«Η γενική διευθύντρια έχει ήδη κάνει δηλώσεις για αυτήν την υπόθεση. Αυτή τη στιγμή ταξιδεύει προς την Ουάσιγκτον και θα ενημερώσει, προφανώς, το διοικητικό συμβούλιο (του ΔΝΤ), όσο το δυνατόν συντομότερα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Gerry Rice, σε ένα δελτίο Τύπου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μέχρι τότε, δεν έχουμε κανένα επιπλέον σχόλιο» προσέθεσε ο ίδιος.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο αν σκοπεύει να παραιτηθεί από το ΔΝΤ, η πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας απάντησε μονολεκτικά: «όχι».

Ο δικηγόρος Ιβ Ρεπικέ δήλωσε προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Λαγκάρντ, η οποία αυτή την εβδομάδα απάντησε σε ερωτήσεις δικαστικών στο Παρίσι για τέταρτη φορά υπό το καθεστώς της μάρτυρος στην υπόθεση αυτή, υποστήριξε πως η κίνηση των δικαστών είναι αβάσιμη.

Μέχρι σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, που αντιπροσωπεύει τα 188 κράτη μέλη του, εκφράζει παγίως την «εμπιστοσύνη» του στο πρόσωπο και στην ικανότητα της Λαγκάρντ να ασκεί «αποτελεσματικά τα καθήκοντά της» παρά την έρευνα για την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται.

Διαβάστε επίσης:

«Υπό δικαστική έρευνα» η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί