ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ για την κατάσταση στην περιοχή

Κόσοβο: Συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ για την κατάσταση στην περιοχή

Συνεδριάζει, σήμερα, στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να εξετάσει την τακτική, τριμηνιαία έκθεση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι-Μουν για το Κόσοβο.


Παρών στη συνεδρίαση θα είναι, από σερβικής πλευράς, ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Σύμφωνα με το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Ντάτσιτς θα παρουσιάσει τη σερβική θέση για το έργο της UNMIK στο Κόσοβο, την κατάσταση στην περιοχή υπό το φως των πρόσφατων εκλογών καθώς και το τι έχει γίνει μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά την επιστροφή των εκτοπισθέντων στις εστίες τους.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας αναμένεται, επίσης, να παρουσιάσει τις απόψεις του Βελιγραδίου σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του ειδικού εισαγγελέα Κλιντ Γουίλιαμσον αναφορικά με τις συνεχιζόμενες έρευνες που αφορούν τα όσα επισημαίνονται στην έκθεση του Ντικ Μάρτι περί βασανισμό και δολοφονία Σέρβων στο Κόσοβο με σκοπό την εμπορία ανθρωπίνων οργάνων.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Βέτσερνιε Νόβοστι (Večernje Novosti) του Βελιγραδίου, ο κ. Ντάτσιτς θα ζητήσει από τα μέλη του ΟΗΕ να στηρίξουν την πρόταση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν για τη συγκρότηση ενός ειδικού δικαστηρίου που θα ασχοληθεί με υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον "Απελευθερωτικό Στρατό Κοσόβου", το 1999.

Διαβάστε επίσης: Το ΝΑΤΟ δε σκοπεύει τη μείωση στρατευμάτων στο Κόσοβο