ΚΟΣΜΟΣ

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα ιταλικά ΜΜΜ

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα ιταλικά ΜΜΜ
Με διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις οι Ιταλοί εργαζόμενοι...

Με διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις οι Ιταλοί εργαζόμενοι στα δημόσια μέσα μεταφοράς εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη «λαίλαπα» της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι κατά των εργασιακών δικαιωμάτων.

Χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν σε περισσότερες από 100 μικρές και μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, κινητοποιούμενοι από το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο, το αριστερό CGIL.
«Να ρίξουμε τον τοίχο της οικονομικής κρίσης», τόνιζε το σύνθημα στην κεντρική επιγραφή της πορείας, που οργανώθηκε στη Ρώμη. Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του CGIL και φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα.

Η αστυνομία βρίσκεται στο υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης προκειμένου να αποτρέψει σοβαρά επεισόδια όπως εκείνα που είχαν σημειωθεί στη Ρώμη τον περασμένο χρόνο, κατά τη διάρκεια των οποίων η ιταλική πρωτεύουσα είχε ζήσει πρωτοφανείς σκηνές βίας.

Από τις στάσεις των εργαζομένων επηρεάστηκε λειτουργία των σχολείων και η κυκλοφορία των οδικών, σιδηροδρομικών, και εναέριων μέσων συγκοινωνίας. Περίπου 20 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, άλλες τόσες σε εκείνο της Νάπολης, ενώ σχεδόν διακόπηκε εξ ολοκλήρου η λειτουργία του υπόγειου σιδηροδρόμου στην ιταλική πρωτεύουσα. Στο Μιλάνο, οι στάσεις των μέσων συγκοινωνίας αναμένεται να ξεκινήσουν το απόγευμα και αναμένεται να επηρεάσουν τους εργαζομένους στη λήξη της βάρδιας τους.

Η ανεργία στη γείτονα χώρα αυξήθηκε το Μάρτιο στο 8,3% από ποσοστό 8,2% το Φεβρουάριο. Στους νέους όμως το ίδιο ποσοστό ανέρχεται σε υψηλά επίπεδα, πλήττοντας το 30% του νεανικού ενεργού πληθυσμού.