ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Συγγενείς αγνοούμενων στρατιωτών εισέβαλαν στο κοινοβούλιο

Ιράκ: Συγγενείς αγνοούμενων στρατιωτών εισέβαλαν στο κοινοβούλιο

Νέα νίκη σε βάρος των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, καταλαμβάνοντας τομείς μιας στρατηγικής σημασίας οδικής αρτηρίας, σημείωσαν οι ιρακινές δυνάμεις, την ίδια ώρα που στη Βαγδάτη συγγενείς αγνοούμενων στρατιωτών εξέφρασαν την οργή τους εισβάλλοντας στο κοινοβούλιο.

Αφού ανέκτησε τον έλεγχο του φράγματος της Μοσούλης στα μέσα Αυγούστου, ο ιρακινός στρατός με την υποστήριξη Κούρδων μαχητών και μέλη σιιτικών πολιτοφυλακών, σημείωσε τις τελευταίες ημέρες μια σειρά νικών.

Την Κυριακή έσπασε την πολιορκία της σιιτικής πόλης Αμερλί, την οποία πολιορκούσαν επί δύο μήνες οι μαχητές του ΙΚ, ενώ χθες Δευτέρα (1/9) έθεσε υπό τον έλεγχό του την πόλη Σουλεϊμάν Μπεκ και το κοντινό χωριό Γιανκάτζα.

Σήμερα τα ιρακινά στρατεύματα συνέχισαν την αντεπίθεσή τους καταλαμβάνοντας τομείς μιας στρατηγικής σημασίας οδικής αρτηρίας που συνδέει το βόρειο Ιράκ με τη Βαγδάτη, σύμφωνα με τον στρατηγό Αμπντελαμίρ αλ Ζάιντο.

Ο δρόμος αυτός, που ήταν κλειστός επί τρεις μήνες, θα ανοίξει και πάλι αφού απομακρυνθούν τυχόν εμπόδια και νάρκες που έχουν τοποθετήσει οι τζιχαντιστές.

Η έναρξη ωστόσο της επίθεσής τους στις 9 Ιουνίου είχε σημαδευτεί από την υποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας, με πολλούς στρατιώτες και αστυνομικούς να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.

Το ΙΚ αιχμαλώτισε πολλούς Ιρακινούς στρατιώτες στο βόρειο και κεντρικό Ιράκ, περιλαμβανομένων περίπου 1.700 στρατιωτών οι οποίοι εγκατέλειψαν τη βάση τους στην πόλη Τικρίτ, πιστεύοντας ότι έχει συμφωνηθεί εκεχειρία.

Αργότερα, οι τζιχαντιστές ισχυρίστηκαν ότι τους σκότωσαν και ανέβασαν στο Διαδίκτυο πολλές φωτογραφίες πτωμάτων. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ανεξάρτητες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών, όμως κάτοικοι της Τικρίτ αναφέρουν ότι πρόκειται για εκατοντάδες.

Εκφράζοντας την οργή τους οι συγγενείς των μελών των δυνάμεων ασφαλείας που αγνοούνται, εισέβαλαν σήμερα κρατώντας πέτρες, ξύλα και σιδηρόβεργες στο κοινοβούλιο στη Βαγδάτη, όπου πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία.

Οι συγγενείς των ιρακινών στρατιωτών έσπασαν μερικές καρέκλες στο κυλικείο του κοινοβουλίου, ενώ επιτέθηκαν εναντίον βουλευτών και εργαζομένων και απαίτησαν να μάθουν την τύχη των αγνοούμενων.
Αστυνομικοί τους απώθησαν και τους αναγκάσουν να βγουν από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Η ιρακινή βουλή αναμενόταν να συζητήσει σήμερα το θέμα των αγνοούμενων μελών των δυνάμεων ασφαλείας, όμως οι διαδηλωτές διέκοψαν τη συνεδρίαση, η οποία αναβλήθηκε για αύριο Τετάρτη.

Εξάλλου, σε έκθεσή της που δημοσίευσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει «τη συστηματική εκστρατεία εθνοκάθαρσης» που έχει ξεκινήσει το ΙΚ με στόχο να «εξαφανίσει τα ίχνη των μη Αράβων και των μη σουνιτών μουσουλμάνων» στο βόρειο Ιράκ.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι διαθέτει «αποδείξεις» για πολλές «μαζικές δολοφονίες» που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο στην περιοχή της πόλης Σιντζάρ, όπου ζουν πολλοί Γεζίντι, μια σιιτική κουρδόφωνη μειονότητα.

Διαβάστε ακόμα:

Έμπολα: Συγκλονιστική «σύλληψη» ασθενή που δραπέτευσε! (vid+pics)

Συγκλονιστικό βίντεο: Η Γάζα πριν και μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

ΗΠΑ: Ο Μεγαλοπόδαρος άφησε πίσω του ίχνη! (photos)