ΚΟΣΜΟΣ

Ορκωμοσία Ουατάρα στην Ακτή Ελεφαντοστού

Ορκωμοσία Ουατάρα στην Ακτή Ελεφαντοστού
Ορκίστηκε πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού ο Αλασάν Ουατάρα...

Ορκίστηκε πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού ο Αλασάν Ουατάρα, σήμερα στο προεδρικό μέγαρο στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας Αμπιτζάν, τερματίζοντας έτσι μια πολύμηνη εμφύλια σύρραξη, με χιλιάδες θύματα και ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους ή εκπατρισμένους, πολίτες.

Ο 69χρονος Ουατάρα έδωσε το συνταγματικό όρκο ενώπιον της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, του προέδρου του Συνταγματικού δικαστηρίου και πολλών εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων. Μόλις μια ημέρα πριν, το Συνταγματικό δικαστήριο είχε επικυρώσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου 2010.

«Αυτή είναι η απαρχή μιας νέας εποχής, που θα εδραιώσει την συμφιλίωση μεταξύ όλων των πολιτών της προσφιλούς μας Ακτής του Ελεφαντοστού», υποσχέθηκε ο πρόεδρος Ουατάρα.

Ο πρώην πρόεδρος Λοράν Γκμπαγκμπό, που την 11η Απριλίου συνελήφθη, οδηγήθηκε στην πόλη Κορογκό, στο βόρειο τομέα της δυτικοαφρικανικής χώρας και βρίσκεται υπό κατ’ οίκον επιτήρηση.

«Θα ανακριθεί για την προσωπική του εμπλοκή στην πολύμηνη πολιτική κρίση». Η προβλεπόμενη, για σήμερα, ανάκριση του Γκμπαγκμπό «αναβλήθηκε», δήλωσε στο Αμπιτζάν ο Γενικός Εισαγγελέας, Σιμπλίς Κοφί.