ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σωλήνας ποτίσματος έδωσε λύση στο μυστήριο του Στόουνχετζ!

Βρετανία: Σωλήνας ποτίσματος έδωσε λύση στο μυστήριο του Στόουνχετζ!

Απάντηση και μάλιστα με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο, ίσως βρήκε το μακραίωνο μυστήριο του νεολιθικού μεγαλιθικού μνημείου Στόουνχετζ (το διασημότερο στη Βρετανία) σχετικά με το αν οι αρχαίοι λίθοι που το απαρτίζουν αποτελούν έναν πλήρη κύκλο.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας επιστάτης του αρχαιολογικού χώρου, παρατήρησε πέρσι τον Ιούλιο ότι στα σημεία της νοτιοδυτικής «ανοιχτής» πλευράς του μνημείου, που δεν ποτίζονταν εξαιτίας ενός κοντού σωλήνα, το γρασίδι δε μεγάλωνε με το ρυθμό των υπολοίπων.

Τα σημάδια της ξεραμένης χλόης, που εκτείνονται στο κενό το οποίο σχηματίζεται από το ελλιπές – σήμερα - τόξο των λίθων, οδήγησαν τους αρχαιολόγους στην υπόθεση ότι πρόκειται για τα σημεία πάνω στα οποία ορθώνονταν κάποτε πέτρες. Δηλαδή, υπήρχαν οι υπόλοιποι λίθοι του μνημείου, το οποίο σχημάτιζε έναν πλήρη κύκλο.

Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα σε δημοσίευμα του BBC, τα σημεία στο έδαφος, που πιθανόν διαταράχθηκαν από το σκάψιμο της προϊστορικής πέτρας και αποκαλύφθηκαν λόγω της ξηρασίας, έδωσαν στους αρχαιολόγους την εικόνα που τους οδήγησε στην παραπάνω ανακάλυψη. «Αν σε αυτά τα σημάδια στηρίζονταν πέτρες, τότε έχουμε έναν πλήρη κύκλο. Είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, που μας δείχνει πόσα ακόμα έχουμε να μάθουμε για το Στόουνχετζ», ανέφερε η ιστορικός Σούζαν Γκρίνεϊ στο BBC.

Εξήγησε, δε, ότι αν και το γρασίδι στο μνημείο βρέχεται κατά τη διάρκεια των ξηρών καλοκαιρινών μηνών, έτυχε το λάστιχο του ποτίσματος να μη φτάνει στην άλλη πλευρά του πέτρινου κύκλου. «Αν το λάστιχο ήταν πιο μακρύ, δεν θα μπορούσαμε να δούμε τα σημάδια», κατέληξε.

Το φαινόμενο αναφέρθηκε για πρώτη φορά πέρυσι από τον Βρετανό αρχαιολόγο Μάικ Πιτς, ενώ περιγράφεται με λεπτομέρεια στο τρέχον τεύχος του βρετανικού αρχαιολογικού περιοδικού «Antiquity».

Διαβάστε ακόμα:

Νιγηρία: Γιατρός έκρυβε ότι έπασχε από Έμπολα

Σοκ στη Βρετανία: Γυναίκα βρέθηκε αποκεφαλισμένη! (vid+pics)

Αργεντινή: Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος που περπάτησε ποτέ στη Γη (pics)