ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ρωσία και Εσθονία

Διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ρωσία και Εσθονία

Η σύλληψη ενός Εσθονού, μέλους των υπηρεσιών ασφαλείας στα σύνορα, από Ρώσους προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες, με το μεν Ταλίν να κάνει λόγο για παράνομη σύλληψη στα εδάφη του, τη δε Μόσχα να απαντά ότι ο Εσθονός είχε περάσει τα σύνορα και είναι ύποπτος για κατασκοπία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Ούρμας Πάετ δήλωσε ότι το Ταλίν επικοινώνησε με τη Μόσχα για το συμβάν, το οποίο χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικό», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του ελπίζει ότι «θα λάβουμε την απαραίτητη βοήθεια και συνεργασία από τη Ρωσία για την επίλυση της υπόθεσης αυτής και την επιστροφή του Εσθονού πολίτη».

«Ο αξιωματικός αιχμαλωτίστηκε από αγνώστους που ήρθαν από τη Ρωσία την ώρα που εκτελούσε την υπηρεσία του σε εσθονικό έδαφος με τη βία, με την απειλή όπλου. Εκτελούσε την υπηρεσία του αποτρέποντας διασυνοριακές παράνομες δραστηριότητες», αναφέρει μια ανακοίνωση των υπηρεσιών ασφαλείας της Εσθονίας.

Στην ίδια επισημαίνεται ότι οι άγνωστοι απαγωγείς εμπόδισαν τις επικοινωνίες μέσω ασυρμάτου στο σημείο ελέγχου Λουχάμα και έκαναν χρήση ενός καπνογόνου την ώρα που πήραν αιχμάλωτο τον αξιωματικό.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε ότι ένας Εσθονός αξιωματικός, με το όνομα Έστον Κόχβερ, συνελήφθη σε ρωσικό έδαφος και ανακρίνεται.

«Από τον εισβολέα κατασχέθηκαν ένα όπλο με σφαίρες, 5.000 ευρώ μετρητά, ειδικός εξοπλισμός για μυστικές ηχογραφήσεις και έγγραφα που υποδεικνύουν ότι (βρισκόταν) σε αποστολή των μυστικών υπηρεσιών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η υπηρεσία ασφαλείας της Εσθονίας επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας που αιχμαλωτίστηκε είναι ο Κόχβερ.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Εσθονίας, μιας πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την υποστήριξη της Μόσχας στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Τα μέλη του ΝΑΤΟ συνασπίζονται για να εξοντώσουν το ΙΚ