ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πιστόριους ενδέχεται να γλυτώσει τη φυλακή! (pics+vids)

Ο Πιστόριους ενδέχεται να γλυτώσει τη φυλακή! (pics+vids)

Την 13η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία κατά την οποία θα ανακοινωθεί η ποινή του παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ – Τον περιμένει μία από τις σκληρότερες φυλακές του κόσμου, ενδέχεται ωστόσο να μην πατήσει καν το πόδι του σε αυτή - Διεθνής κατακραυγή για την απόφαση του δικαστηρίου!

Η εισαγγελική Αρχή και η υπεράσπιση θα έχουν το δικαίωμα να παρουσιάσουν νέα επιχειρήματα ενώπιον του δικαστηρίου και να καλέσουν μάρτυρες, επισήμανε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου της Εθνικής Εισαγγελικής Αρχής, Νάτι Μνκούμπε.

«Η ποινή θα ανακοινωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως περί την 16η Οκτωβρίου», συμπλήρωσε.

Το δικαστήριο παρέτεινε εξάλλου την περίοδο κατά την οποία ο Πιστόριους μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους έως την έναρξη της διαδικασίας επιμέτρησης της ποινής.

«Κάνω χρήση της διακριτικής μου ευχέρειας προς όφελος του κατηγορουμένου και του παρέχω την παράταση του υπάρχοντος καθεστώτος ελευθερίας υπό περιοριστικούς όρους», υπογράμμισε η δικαστής Μασίπα.

gfdgdhhj

Από την πλευρά της, η οικογένεια του Όσκαρ Πιστόριους ευχαρίστησε τη Δικαιοσύνη, καθώς ο παραολυμπιονίκης απαλλάχθηκε από την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης της συντρόφου του.

«Γνωρίζαμε πάντα τα γεγονότα και ποτέ δεν αμφισβητήσαμε την εκδοχή του Όσκαρ σχετικά με αυτό το τραγικό περιστατικό», δήλωσε ο Άρνολντ Πιστόριους, θείος του Νοτιοαφρικανού αθλητή, διαβάζοντας μία ανακοίνωση στην αίθουσα ακροάσεων του δικαστηρίου της Πρετόρια.

«Εξ ονόματος της οικογένειας, θα ήθελα να πω πόσο βαθιά ευγνώμονες είμαστε προς τη δικαστή Μασίπα που αναγνώρισε ότι ο Όσκαρ δεν είναι ένοχος για φόνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το BBC μάλιστα, η Παγκόσμια Παραολυμπιακή Επιτροπή άναψε το πράσινο φως στον Πιστόριους να συμμετάσχει στους Αγώνες του 2016, στο Ρίο της Βραζιλίας, εφόσον εκτίσει την ποινή του.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ειδικούς του νομικού συστήματος της Νότιας Αφρικής, ο Όσκαρ Πιστόριους ενδέχεται να μην… πατήσει καν το πόδι του στη φυλακή, γλυτώνοντας με πρόστιμο, καθώς «η δολοφονία της συντρόφου του αποτελεί το πρώτο του αδίκημα»!

dasf

«Η ποινή για φόνο εξ αμελείας είναι στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή. Ο Πιστόριους αντιμετωπίζει το πολύ 15 χρόνια φυλάκιση», τόνισε ο γνωστός δικηγόρος της Νοτίου Αφρικής, William Booth, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην πάει καθόλου φυλακή».

Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι (εξοικειωμένη με τα δικαστήρια της χώρας) δημοσιογράφοι συμπατριώτες του Blade Runner που υποστηρίζουν ότι θα τη «βγάλει» καθαρή, ενώ και ο ίδιος ο παραολυμπιονίκης «ίσως κάτι να γνώριζε και αναστέναξε ανακουφισμένος, κλείνοντας τα μάτια», μόλις άκουσε ότι απαλλάσσεται από τις σοβαρές κατηγορίες.

edrwet

Αντίθετα, απαθής και με σταυρωμένα τα χέρια του άκουσε τη δικαστή να ανακοινώνει την ενοχή του για ανθρωποκτονία εξ αμέλειας. Μια απόφαση η οποία έχει ανάψει τη θρυαλλίδα των αντιδράσεων τόσο στην οικογένεια του αδικοχαμένου μοντέλου, όσο και στην κοινή γνώμη, καθώς οι νέες φωτογραφίες του Πιστόριους, βουτηγμένο στο αίμα, επιτείνουν την αίσθηση της τραγωδίας. Από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι σκότωσε τη Ρίβα γιατί πίστεψε πως ήταν διαρρήκτης και τελικά έπεισε τους δικαστές…

Σε περίπτωση ωστόσο που επιβληθεί στον Πιστόριους ποινή φυλάκισης, τον περιμένει ένα από τα πιο σκληρά σωφρονιστικά ιδρύματα του κόσμου, το οποίο έχει «λυγίσει» τους πιο αδίστακτους εγκληματίες της Νοτίου Αφρικής. Η κεντρική φυλακή της Πρετόρια θεωρείται φυτώριο αντιμαχόμενων συμμοριών, βιασμών και ασυμβίβαστων δεσμοφυλάκων.

Πρόσφατα, μετονομάστηκε σε Kgosi Mampuru Management Area II, ενώ έγινε γνωστή για τους απαγχονισμούς κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ. Οι κρατούμενοι περνούν 23 ώρες τη μέρα στα κελιά τους, ενώ απειλούνται καθημερινά με βιασμό από μέλη συμμοριών που ζητούν χρήματα για προστασία.

gfdghhjj

Σε περίπτωση ανυπακοής, οι συμμορίες διατάσσουν κρατούμενους με AIDS να βιάσουν τους «αντιφρονούντες» με ένα τελετουργικό γνωστό και ως «slow puncture»...

Αρκετοί υποστηρίζουν πως ακόμα και ο πλούσιος Πιστόριους, ο οποίος θεωρείται εθνικός ήρωας στη Νότια Αφρική, θα μπορούσε να περάσει πολύ δύσκολες στιγμές στη συγκεκριμένη φυλακή λόγω της αναπηρίας του.

Θα μπορέσει να κρατήσει τα προσθετικά μέλη του, ωστόσο θα είναι υποχρεωμένος να τα παραδίδει κάθε βράδυ στους δεσμοφύλακες…

«Θα μπορούσε να ήμουν εγώ στη θέση της»

dsf

Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις μάλιστα, εκφράζοντας την οργή της για την απόφαση, προχώρησε και μία πρώην σύντροφος του 27χρονου Παραολυμπιονίκη, υποστηρίζοντας πως «θα μπορούσε να ήταν η ίδια στη θέση της Ρίβα».

«Ο Όσκαρ συνήθιζε να με κλειδώνει στο σπίτι του και μετά έβγαινε. Δεν είχα φαγητό, δεν μπορούσα να βγω έξω. Ήταν επικίνδυνο. Συχνά, έβγαινε και μου έλεγε ότι θα επιστρέψει σε μια ώρα και τελικά έλειπε όλη μέρα ή όλη νύχτα. Δεν είχα νέα του και το κινητό του ήταν κλειστό», τόνισε η Σαμάνθα Τέιλορ, προχωρώντας σε πιο ανατριχιαστικές λεπτομέρειες:
«Γίνεται τρελός! Θυμώνει τόσο πολύ, που δεν μπορεί ούτε να μιλήσει. Ήταν φρικτό. Με χτύπαγε συχνά, είτε από θυμό, είτε και για πλάκα. Είχα μελανιές και ουλές. Πονούσα πολύ».

Χαρακτηριστική επίσης είναι και μία άλλη μαρτυρία της νεαρής γυναίκας, την οποία κάποτε ο Πιστόριους έβαλε στην πόρσε του και άρχισε να οδηγεί με 200χλμ. «για να την τιμωρήσει».

«Ένα βράδυ, είχαμε καλέσει φίλους στο σπίτι του για φαγητό. Όλοι είχαμε πιει λίγο παραπάνω, αλλά εκείνος έπινε ένα δυνατό λικέρ. Μετακίνησε όλους τους καναπέδες, έβαλε φωτιά στο πάτωμα και χόρευε γύρω της. Το πάτωμα είχε μάρμαρο και έριχνε αλκοόλ για να βάλει φωτιά. Κάποια στιγμή γλίστρησε και έσπασε ένα δόντι του. Αλλά ήταν τόσο μεθυσμένος που νόμιζε ότι τον χτύπησα. Άρχισε να ουρλιάζει. Έψαχνε το όπλο του. Μου έλεγε ότι είμαι σκύλα γιατί τον χτύπησα. Μετά πέσαμε για ύπνο, αλλά εγώ συνέχισα να φοβάμαι... Όταν μπήκαμε στο δωμάτιο, έκρυψα το όπλο του, γιατί πίστευα ότι θα το χρησιμοποιούσε. Το έκρυψα κάτω από το κρεβάτι καθώς ήξερα ότι δεν θα ψάξει εκεί. Κρατούσε το όπλο στο κομοδίνο του ή στο πάτωμα, δίπλα στα προσθετικά μέλη του. Κοιμόταν από τη δεξιά πλευρά, κοντά στα παράθυρα και ποτέ δεν έβαζε το όπλο κάτω από το κρεβάτι, όπως υποστήριξε στην απολογία του», ανέφερε…