ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιρλανδία ετοιμάζεται να αποπληρώσει το δάνειο του ΔΝΤ

Η Ιρλανδία ετοιμάζεται να αποπληρώσει το δάνειο του ΔΝΤ

Το «ok» από την Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε η Ιρλανδία, προκειμένου να ξοφλήσει μέχρι το τέλος του χρόνου το δάνειο που είχε πάρει από το ΔΝΤ στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της, κάτι το οποίο ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό και την Πορτογαλία.

«Υπήρξε μια πολιτική συμφωνία για την προεξόφληση των δανείων του ΔΝΤ», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν μετά την ολοκλήρωση του Ecofin στο οποίο συζητήθηκε το ζήτημα αυτό στο Μιλάνο.

«Η απόφαση ελήφθη χωρίς να προκύψουν εμπόδια. Όλοι οι θεσμοί υποστηρίζουν την πρωτοβουλία μας», σχολίασε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τους 28, ανέφερε από τη δική του πλευρά ο Ιταλός ομόλογός του Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Το Δουβλίνο επιθυμεί να προεξοφλήσει τα 18 δισεκ. ευρώ από τα 22,5 δισεκ. ευρώ που είχε δανειστεί από το ΔΝΤ στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της Ιρλανδίας με 85 δισεκ. ευρώ. Στόχος της ιρλανδικής κυβέρνησης είναι να εξοικονομήσει περίπου 25 ως 30 εκατ. ευρώ ανά δισεκατομμύριο οφειλών που θα εξοφλούνται. Για την απόφαση αυτή απαιτείται η συμφωνία όλων των πιστωτών, δηλαδή τόσο του ΔΝΤ όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ.

Το Δουβλίνο θέλει να εξοφλήσει ταχύτερα το μεγαλύτερο μέρος των δανείων του ΔΝΤ, καθώς αυτά χορηγήθηκαν στην Ιρλανδία με μεγαλύτερο επιτόκιο από αυτά της ΕΕ, ή ακόμη και από ορισμένα που έχει αντλήσει από τις αγορές.

«Αυτή η πρωτοβουλία θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του ιρλανδικού χρέους», είχε εκτιμήσει χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα της ευρωζώνης η οποία μπόρεσε να βγει, τον περασμένο Δεκέμβριο, από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ), χάρη στο οποίο σώθηκε από τον κίνδυνο πτώχευσης τρία χρόνια νωρίτερα.

Η Πορτογαλία, η οποία την είχε ακολουθήσει μερικούς μήνες νωρίτερα, ενδιαφέρεται για την ενδεχόμενη προεξόφληση ενός μέρους του δικού της δανείου, όπως είπε χθες Παρασκευή η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι, η Πορτογαλίδα υπουργός Οικονομίας, ενώπιον των ομολόγων της.

Η Λισαβόνα, η οποία είχε λάβει ένα δάνειο με χαμηλότερα επιτόκια από αυτό της Ιρλανδίας, αναμένει την κατάλληλη στιγμή ώστε η πρωτοβουλία αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο επωφελής από χρηματοοικονομική πλευρά.

Η υπουργός εξήγησε ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα είναι συμφέρουσα πριν το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας στις αγορές μειωθεί κάτω από το όριο του 3%.

Το ποσό που θέλει να προεξοφλήσει η Ιρλανδία θα δοθεί σε τρεις δόσεις των 6 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τον Νούναν.

Η Ιρλανδία είναι σε θέση να δανείζεται με άνεση από τις αγορές, και το επιτόκιο το οποίο εξασφαλίζει είναι κατώτερο από 2%, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερο από το 5% των δανείων του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με αναλυτές της τράπεζας BNP Paribas, η Ιρλανδία ενδέχεται να εξοικονομήσει περί τα 400 εκατ. ευρώ προεξοφλώντας τα δάνεια που έχει λάβει από το Ταμείο και επιταχύνοντας τη διαδικασία για να επαναφέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2015.

Διαβάστε επίσης:

Αναθεωρούν οι πολίτες της Σκωτίας το ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας