ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ήρθε για να μείνει το αντιευρωπαϊκό κόμμα AfD

Γερμανία: Ήρθε για να μείνει το αντιευρωπαϊκό κόμμα AfD

Το αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (Alternative für Deutschland, AfD) επιβεβαίωσε σήμερα ότι έχει έλθει για να μείνει στη γερμανική πολιτική σκηνή, κάνοντας την είσοδό του στα κρατιδιακά κοινοβούλια του Βρανδεμβούργου και της Θουριγγίας, δύο εβδομάδες αφού κατάφερε να μπει για πρώτη φορά σε μια τοπική βουλή, αυτήν της Σαξονίας.

«Υπάρχει οργή στην ατμόσφαιρα», σχολίασε η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, για την οποία η άνοδος της AfD πλήττει «όλα τα κόμματα», αλλά ιδίως τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Η AfD, που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2013, κερδίζει το 10% των ψήφων στη Θουριγγία και το 12% στο Βρανδεμβούργο, ποσοστά πολύ υψηλότερα από το 5% που απαιτείτο για να μπει στα δύο κρατιδιακά κοινοβούλια, σύμφωνα με τις προβολές και τις προβλέψεις που έκανε η γερμανική δημόσια τηλεόραση και με βάση τα πρώτα, προκαταρκτικά αποτελέσματα. Ο ιδρυτής και ηγέτης του νέου κόμματος, ο 52χρονος Μπερντ Λούκε, δήλωσε ότι τον «χαροποιεί αυτή η τεράστια ένδειξη εμπιστοσύνης» από μέρους του εκλογικού σώματος, υποστηρίζοντας ότι η AfD «ανανεώνει» τη γερμανική πολιτική.

Αντιθέτως για τον γενικό γραμματέα της CDU, τον Πέτερ Τάουμπε, η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια «πρόκληση για όλα τα κόμματα», ενώ ο ίδιος τόνισε πως αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με την AfD.

Στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) ενδέχεται να επιτύχει ένα αποτέλεσμα χωρίς προηγούμενο (28%, μικρή άνοδος) και να εκθρονίσει από τη Θουριγγία τους συντηρητικούς (34%), καθώς μπορεί να σχηματίσει μια πλειοψηφία μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD, 12,5%) και τους Πράσινους (5,5%). Αλλά αυτό το σενάριο παρέμενε αβέβαιο ως τις 22:00, καθώς τα τρία κόμματα δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην τοπική Βουλή.

Η AfD, που τάσσεται υπέρ της εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ και προβάλλει ιδιαίτερα συντηρητικές θέσεις σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η ασφάλεια ή οι οικογενειακές αξίες, τα πήγε σήμερα ακόμη καλύτερα από ό,τι στη Σαξονία (άλλο ένα κρατίδιο της άλλοτε ΓΛΔ), όπου είχε προσελκύσει πριν από δύο εβδομάδες το 9,7% των εκλογέων. Το ποσοστό αυτό πάντως είναι ακόμη ανεπαρκές για το νέο πολιτικό σχήμα —το οποίο εκφέρει έναν λαϊκιστικό πολιτικό λόγο που είναι μάλλον συνηθισμένος σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά απουσίαζε από το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία— ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις την είσοδό του σε κάποια τοπική κυβέρνηση.

Όμως, ισχυρότερη έπειτα από τρεις αλλεπάλληλες νίκες, η AfD προβάλλει πλέον ως ένας πιθανός αντίπαλος της CDU στη δεξιά, καθώς οι χριστιανοδημοκράτες μοιάζουν να έχουν «σοσιαλδημοκρατικοποιηθεί» λόγω της κυβερνητικής συμμαχίας που έχουν σχηματίσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο με το SPD, σχολιάζει ο Βέρνερ Πάτσελτ, πολιτειολόγος στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης.

Η εισβολή της AfD στο πολιτικό σκηνικό έχει πλέον ωθήσει την Άγγελα Μέρκελ να υιοθετήσει πολύ σκληρότερη ρητορική στα θέματα τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτικού του λόγου, όπως η πολιτική έναντι των αιτούμενων άσυλο.

Το να αποκτήσει ωστόσο διάρκεια το κόμμα αυτό, που βρίσκεται στην «εφηβεία» του, κατά τον Πάτσελτ, θα απαιτήσει συνεχείς εκλογικές επιτυχίες και θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις των ακόμη άπειρων στελεχών του στα τοπικά κοινοβούλια, καθώς η AfD απέτυχε να μπει στη Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή, το φθινόπωρο του 2013.

Στη Γερμανία και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου το κόμμα κατέλαβε 7 έδρες την 25η Μαΐου, η AfD θα ασκήσει μια «λογική πολιτική» ή θα αφεθεί να ολισθήσει στις θέσεις «της λαϊκιστικής και της ριζοσπαστικής δεξιάς;» διερωτήθηκε ο Πάτσελτ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, πέραν του ότι είδαν το ποσοστό τους στη Θουριγγία να πέφτει περίπου 6%, κερδίζουν στο Βρανδεμβούργο, όπου κυβερνούν από την επανένωση, με 32,5% των ψήφων, και μπορεί να κυβερνήσουν είτε με το κόμμα Ντι Λίνκε όπως σήμερα ή μαζί με την CDU, όπως συμβαίνει σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Κερδίζει έδρες το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD