ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία σχεδιάζει «νεκρή ζώνη» στα νότια της χώρας λόγω… Ισλαμικού Κράτους

Η Τουρκία σχεδιάζει «νεκρή ζώνη» στα νότια της χώρας λόγω… Ισλαμικού Κράτους

Σχέδια για τη δημιουργία μιας «νεκρής ζώνης» στα σύνορα στο νότιο τμήμα της Τουρκίας φαίνεται πως ετοιμάζει ο στρατός της χώρας, όπου είναι αισθητή η απειλή από την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο Ιράκ και τη Συρία, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κυβέρνηση αναμένεται να αξιολογήσει τα σχέδια αυτά και να αποφασίσει κατά πόσον μια τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη, μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας, επικαλούμενοι δηλώσεις που παραχώρησε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης από το Κατάρ στην Τουρκία.

Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τις δηλώσεις αυτές του Ερντογάν, ωστόσο δεν διευκρίνισε το σημείο όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια τέτοια ζώνη και δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Τουρκία, μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύει να παίξει πρωταρχικό ρόλο στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τη δημιουργία μίας συμμαχίας, σκοπός της οποίας θα είναι η αντιμετώπιση της απειλής που προβάλει το Ισλαμικό Κράτος.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τουρκία είναι δέσμια αφού 46 Τούρκοι κρατούνται όμηροι, συμπεριλαμβανομένων διπλωματών, στρατιωτών και παιδιών, οι οποίοι απήχθησαν τον Ιούνιο από το τουρκικό προξενείο στην πόλη Μοσούλη του Ιράκ. Ωστόσο, η Άγκυρα δέχεται πιέσεις προκειμένου να ανακόψει τη ροή ξένων μαχητών που διασχίζουν τα σύνορά της με σκοπό να ενταχθούν στην εξτρεμιστική ομάδα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι αρκετές αραβικές χώρες έχουν συμφωνήσει στο να συμμετάσχουν σε αεροπορικές επιδρομές κατά του ISIS, ωστόσο αρνήθηκαν να αποκαλύψουν ποιες είναι ακριβώς αυτές οι χώρες. Δέκα αραβικά κράτη συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στην στρατιωτική συμμαχία που έχουν προτείνει οι ΗΠΑ, χωρίς όμως να διευκρινίσουν ποια θα είναι τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν. Η Τουρκία δεν έχει, μέχρι στιγμής, υπογράψει το τελικό ανακοινωθέν.

Διαβάστε ακόμα:

Η S&P υποβάθμισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις αναδυόμενες αγορές

«Βλάκες» του ελληνικού κουρέματος οι Γερμανοί!