ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Η Ρωσία «παίζει παιχνίδια» με το αέριο

Ρουμανία: Η Ρωσία «παίζει παιχνίδια» με το αέριο

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία παίζει παιγνίδια με τις προμήθειες αερίου για να προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία στα κράτη μέλη της ΕΕ, μετά τις προειδοποιήσεις αναλυτών ότι η Μόσχα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τις ενεργειακές ροές για να επιβάλει αντίποινα για τις κυρώσεις οι οποίες της επεβλήθησαν εξαιτίας του ρόλου της στην Ουκρανία.


Ο Ραζβάν Νικολέσκου είπε ότι η δημόσια επιχείρηση αερίου της Ρωσίας, η Gazprom, προειδοποίησε χθες Δευτέρα περί μιας ενδεχόμενης άμεσης περικοπής κατά 10% των προμηθειών του αερίου που παραδίδονται στη χώρα, αλλά σήμερα ανασκεύασε την θέση της και ανέφερε ότι οι παραδόσεις θα συνεχιστούν κανονικά ως τουλάχιστον μεθαύριο Πέμπτη.

«Αναμένω ότι θα συμβούν ξανά τέτοιες καταστάσεις. Είναι ένα παιγνίδι με στόχο να θορυβηθούν ορισμένες χώρες της ΕΕ. Έχει συμβεί στην Πολωνία, στη Σλοβακία, στην Αυστρία», δήλωσε ο Νικολέσκου κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης του τομέα της ενέργειας.

«Νομίζω ότι αυτοί οι οποίοι παίζουν τέτοια παιγνίδια θα χάσουν πολλά, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα λόγω. . . της ζημίας στην αξιοπιστία τους», πρόσθεσε ο Νικολέσκου.

Σύμφωνα με τον Ρουμάνο υπουργό ενέργειας, η Γκάζπρομ δεν έδωσε καμιά εξήγηση για την μείωση των προμηθειών που σχεδιάζει. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της εταιρείας για σχόλια, αλλά σε μια ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, η Γκάζπρομ ανέφερε ότι ικανοποιεί της ανάγκες των «ευρωπαίων εταίρων» της.

Καθώς η έλευση του χειμώνα πλησιάζει, οι πελάτες της Ρωσίας βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης για το ενδεχόμενο η Μόσχα να χρησιμοποιήσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης σε αέριο για να ανταποδώσει τις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβάλει η ΕΕ και η Ουάσιγκτον για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

Οι ΗΠΑ, το NATO και η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγορούν τη Ρωσία ότι έχει στείλει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία για να ενισχύσει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες. Η Μόσχα απορρίπτει την κατηγορία.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Αυστρία έχουν αναφέρει μικρές μειώσεις στις παραδόσεις από τη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Πολωνίας είχε δηλώσει το περασμένο Σάββατο ότι τα προσκόμματα στις παραδόσεις είναι «στην πραγματικότητα μια προσπάθεια του προμηθευτή μας εξ ανατολών να δοκιμάσει την αντίδραση» της Βαρσοβίας.

Η Γκάζπρομ ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να συνεχίσει να προμηθεύει την Πολωνία με τις ποσότητες φυσικού αερίου που ζητεί.

Η Ρουμανία εισάγει περίπου το ένα πέμπτο των αναγκών της σε αέριο από τη Γκάζπρομ μέσω ενδιάμεσων και εξορύσσει το υπόλοιπο από κοιτάσματα στο έδαφός της που διαχειρίζεται η κρατική εταιρία Romgaz και ο ενεργειακός όμιλος Petrom, το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας ανήκει στην ÖMV της Αυστρίας.

Ο Νικολέσκου πάντως εκτίμησε ότι η Ρουμανία δεν θα πληγεί σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις παραδόσεις ακόμη και στην περίπτωση που ο χειμώνας είναι βαρύς, διότι έχει αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες αερίου.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Στα χέρια των αυτονομιστών το Ντονμπάς