ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα και ΕΕ χαιρετίζουν το «ειδικό καθεστώς» στην αν. Ουκρανία

Μόσχα και ΕΕ χαιρετίζουν το «ειδικό καθεστώς» στην αν. Ουκρανία

«Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», συνιστά ο νόμος που ψηφίστηκε την Τρίτη (16/9) από το ουκρανικό κοινοβούλιο και χορηγεί «ειδικό καθεστώς» στην περιοχή του Ντονμπάς, το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Η Ρωσία θεωρεί το έγγραφο αυτό ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση (. . .) που θέτει τις βάσεις για την έναρξη ενός διαλόγου με στόχο την εθνική συμφιλίωση στην Ουκρανία», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Μόσχας.

«Σημαντικά βήματα για την εξεύρεση μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης», χαρακτήρισε και - από την πλευρά της - η Ευρωπαϊκή Ένωση τους νόμους που χορηγούν μεγαλύτερη αυτονομία στις ανατολικές επαρχίες και αμνηστία στους αντάρτες.

Με την υιοθέτηση από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας αυτών των παραχωρήσεων προς τους αυτονομιστές το Κίεβο «εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με τη συμφωνία του Μινσκ», σημείωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες διαμήνυσαν ωστόσο ότι αναμένουν από τη Ρωσία και τους αυτονομιστές να εφαρμόσουν, με τη σειρά τους, τους όρους που προβλέπει η συμφωνία του Μινσκ. Πρόκειται κυρίως για «την αποχώρηση από την Ουκρανία των παράνομων ένοπλων ομάδων, του στρατιωτικού εξοπλισμού, των μαχητών και των μισθοφόρων και την εφαρμογή ελέγχων στα ρωσοουκρανικά σύνορα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ.

Οι δύο νόμοι χορηγούν «ειδικό καθεστώς» στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, με διεξαγωγή εκλογών στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ ο δεύτερος παραχωρεί αμνηστία, υπό όρους, στους φιλορώσους αντάρτες.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι την Τρίτη, το ουκρανικό κοινοβούλιο επικύρωσε και την ιστορική συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ακόμα:

Έκαναν δώρο στον Πατριάρχη Μόσχας ένα μαχητικό τζετ