ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα εξετάζει την αποστολή συμβούλων σε προκεχωρημένες θέσεις στο Ιράκ

Ο Ομπάμα εξετάζει την αποστολή συμβούλων σε προκεχωρημένες θέσεις στο Ιράκ

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα εξέταζε το αίτημα να «αναπτύξει σε προκεχωρημένες θέσεις» Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους στο πλευρό των ιρακινών στρατευμάτων «κατά περίπτωση» κι εφόσον χρειαστεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ σήμερα.

«Αυτοί δεν θα εμπλακούν προσωπικά ή άμεσα με τον εχθρό» επισήμανε ο Έρνεστ στους δημοσιογράφους ενώ επέστρεφε με τον πρόεδρο Ομπάμα από την Τάμπα.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είπε ότι ο διεθνής συνασπισμός που συγκροτείται από τις ΗΠΑ με στόχο να πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζει να μεγαλώνει.

Περισσότερες από 50 χώρες έχουν ενταχθεί και οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα στον καθορισμό της συμβολής της κάθε χώρας, σημείωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

«Οι ΗΠΑ δεν θα το κάνουν μόνες τους» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Τζον Κέρι επιπλέον απέρριψε τις συγκρίσεις μεταξύ της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των αμερικανικών επεμβάσεων εναντίον του Ιράκ που πραγματοποιήθηκαν κατά το παρελθόν.

«Δεν πρόκειται για τον Πόλεμο του Κόλπου του 1991. Δεν πρόκειται για τον πόλεμο του Ιράκ του 2003» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι στην προσπάθεια αυτή δεν θα εμπλακούν σε μάχες αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις και ότι θα εξαρτώνται από τις περιφερειακές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απευθύνθηκε στους διαδηλωτές που είχαν εισέλθει στην αίθουσα της Γερουσίας και τους είπε ότι θα έπρεπε να τάσσονται υπέρ μιας επιχείρησης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει και της βίαιης ιδεολογίας του.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τους μαχητές της οργάνωσης «ψυχρούς δολοφόνους που λεηλατούν περιοχές στη Μέση Ανατολή παρωδώντας μια ειρηνική θρησκεία».

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Αναδίπλωση των τζιχαντιστών