ΚΟΣΜΟΣ

Νέο βίντεο – απειλή των τζιχαντιστών: Όμηρος καταγγέλλει ΗΠΑ και Βρετανία

Νέο βίντεο – απειλή των τζιχαντιστών: Όμηρος καταγγέλλει ΗΠΑ και Βρετανία

Την πάγια θέση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να μην καταβάλλουν λύτρα στους τζιχαντιστές για την απελευθέρωση των ομήρων, καταδίκασε ο δημοσιογράφος Τζον Κάντλι, μέσω βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος.

Παράλληλα, ο Βρετανός άνδρας, ο οποίος απήχθη στη Συρία το 2012 και κρατείται από τους φανατικούς ισλαμιστές, καταγγέλλει τα διεθνή ΜΜΕ «ότι παραποιούν την αλήθεια για το ΙΚ».

Φορώντας την πορτοκαλί στολή που φορούσαν και οι δύο Αμερικανοί συνάδελφοί του οι οποίοι αποκεφαλίστηκαν πρόσφατα, ο Κάντλι (συνεργαζόταν με τις εφημερίδες Sunday Times, The Sun και Sunday Telegraph, όπως και με το Γαλλικό Πρακτορείο) μιλάει ψύχραιμα στην κάμερα, μπροστά από ένα τραπέζι.

«Από τότε πολλά έχουν αλλάξει, όπως η επέκταση του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ, καταλαμβάνοντας πλέον μία έκταση μεγαλύτερη από τη Μεγάλη Βρετανία. Ξέρω τι σκέφτεστε. Ότι είμαι κρατούμενος και ότι έχω ένα πιστόλι στον κρόταφο και για αυτό το κάνω αυτό. Πράγματι, είμαι κρατούμενος, αυτό δεν το αρνούμαι. Αλλά αφού η κυβέρνησή μου με έχει εγκαταλείψει κι η μοίρα μου εξαρτάται από το ΙΚ δεν έχω τίποτα να χάσω. Ίσως ζήσω, ίσως πεθάνω», υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Στο διάρκειας τριών περίπου λεπτών βίντεο, δε γίνεται καμία απειλή για τη ζωή του Κάντλι, ο οποίος φαίνεται πως είναι καλά στην υγεία του, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν «νέα επεισόδια» όπου θα αποκαλυφθούν «κάποια στοιχεία» για το ΙΚ, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και νέα βίντεο.

«Ξέρω τι σκέφτεστε. Σκέφτεστε: "Το κάνει αυτό επειδή είναι αιχμάλωτος. Έχει ένα όπλο στον κρόταφό του και αναγκάζεται να το κάνει". Σωστά;», τονίζει αρχικά ο Κάντλι και συνεχίζει:

«Λοιπόν είναι αλήθεια. Είμαι αιχμάλωτος. Αυτό δεν μπορώ να το αρνηθώ. Αλλά με δεδομένο ότι με έχει εγκαταλείψει η κυβέρνησή μου και η τύχη μου εξαρτάται από το Ισλαμικό Κράτος δεν έχω τίποτε να χάσω».

«Έπειτα από δύο καταστροφικούς και ιδιαίτερα αντιδημοφιλείς πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ γιατί οι κυβερνήσεις μας είναι τόσο πρόθυμες να εμπλακούν σε μια ακόμη σύρραξη που δεν μπορούν να κερδίσουν;», διερωτάται στη συνέχεια.

Στην αρχή του βίντεο, με τίτλο «Ακούστε με, μηνύματα από τον Βρετανό αιχμάλωτο Τζον Κάντλι», ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι απήχθη από τη τζιχαντιστική οργάνωση τον Νοέμβριο του 2012, μόλις επέστρεψε στη Συρία.

Ο Κάντλι είχε πέσει θύμα απαγωγής μαζί με έναν Ολλανδό συνάδελφό του τον Ιούλιο του 2012, ενώ οι τζιχαντιστές τούς είχαν κρατήσει αιχμαλώτους για μερικές εβδομάδες στη βόρεια Συρία, προτού τους απελευθερώσει ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός.

Ακολούθως, ο Βρετανός δημοσιογράφος ισχυρίζεται πως κάποιοι από τους ομήρους ελευθερώθηκαν μετά την καταβολή λύτρων από τις κυβερνήσεις των χωρών τους, ωστόσο οι ΗΠΑ και η Βρετανία αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετική τακτική...

«Υπάρχει χρόνος για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων, αλλά μόνο αν εσείς, το κοινό δράσετε τώρα», καταλήγει ο Κάντλι.

Σημειώνεται ότι το ΙΚ έχει δημοσιοποιήσει από τον Αύγουστο τρία βίντεο με τους αποκεφαλισμούς δύο Αμερικανών δημοσιογράφων και ενός Βρετανού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση, σε αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεών του στο Ιράκ.

Η οργάνωση έχει επίσης απειλήσει να εκτελέσει ακόμη έναν Βρετανό όμηρο, τον Ντέιβιντ Χένινγκ.

Διαβάστε ακόμα:

Λιχτενστάιν: Θανατηφόρο… τυρί σκορπά τρόμο στις Αρχές!

Βρετανία: Δυστύχημα με supercar που «κόβει» την ανάσα (pics+vid)

Μεξικό: Εντοπίστηκε το σπανιότερο θαλάσσιο πλάσμα! (pics+vid)

Βρετανία: Ανακάλυψε «alien» στην κουζίνα του σπιτιού του! (pics)

Αυστραλία: Κροκόδειλος τούς «έκοψε» το αίμα στη μέση του δρόμου (vid)